Телевизионните зрители в американския щат Айова видяха една от първите директни негативни предизборни реклами във връзка с вътрешните избори в Демократическата партия 2020 за излъчване на кандидат за президент на САЩ. Мишената: Бърни Сандърс и сянката на социализма, пише "Гардиън".

"Харесвам Бърни, мисля, че има страхотни идеи, но Мичиган, Пенсилвания и Айова - те просто няма да гласуват за социалист", казва мъж в медийна кампания за близо 700 000 долара, подета от лобистката група "Демократичното мнозинство за Израел". "Аз просто не мисля, че Бърни може да победи Тръмп".

Посланието е музика за ушите на поддръжниците на Доналд Тръмп, докато президентът на САЩ проведе митинг в Де Мойн, Айова, в четвъртък. Мнозина са съгласни с настроението в рекламата и отбелязват, че страхът от социализъм може да се превърне в потенциално електорално оръжие в случай, че Сандърс, сенатор от Върмонт, стане номинацията на демократите.

Бърни Сандърс е тотален социалист, комунист и е лудост, че е водещ кандидат, коментира 19-годишната студентка Марая. Тя също изключва да гласува за бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Сандърс е фаворит сред 18-29-годишните, като 32% от демократите го подкрепят, според проучване на Forbes-Zogby.

78-годишният Сандърс, самообявил се социалист с планове в борбата с климатичните промени, в образованието и здравеопазването за трилиони долари, е фаворит преди първите първични избори в страната, които ще се проведат в щата Айова в понеделник.