Канада ще изпрати тежки оръжия в Украйна , каза премиерът Джъстин Трюдо във вторник, докато страната се бори с нова руска офанзива в източния регион на Донбас . Трюдо каза, че е в близък контакт с украинския президент Владимир Зеленски, съобщи globalnews.

Докато войната бушува, хуманитарната криза се влошава, като повече от 4,9 милиона украинци са избягали от Украйна в съседни страни, според агенцията на ООН за правата на човека (ВКБООН) . Десетки хиляди цивилни са убити във войната, твърдят украински власти.

Канада засили хуманитарната помощ за Украйна, предоставяйки 245 милиона долара. От тях 145 милиона долара са разпределени на организации на ООН.

Миналата седмица федералното правителство обяви, че изпраща 150 военни, за да подпомогнат полските власти при обработката и презаселването на милиони украински бежанци, бягащи от руската инвазия.

От началото на инвазията в Украйна на 24 февруари Канада е наложила повече от 750 санкции на физически и юридически лица от Русия, Санкциите целят замразяване и забрана на активи.