Депутатите в Комисията по земеделие към Европейския парламент одобриха кандидата на Полша за еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски, съобщава "Политико".

Координаторите на политическите групи в комисията единодушно приеха номинацията му, според двама представители на европарламента. Но Войчеховски, който не успя да убеди депутатите на първото изслушване и беше принуден да се яви за втори път, едва е успял да убеди координаторите на политическите групи да го подкрепят.

"Той знае, че ние ще следим действията му в Комисията много отблизо и ние сме готови да настояваме за конкретни отговори...Действия, от които се нуждаем за успешна Обща селскостопанска политика. Пожелавам му успех в новата му задача", обяви председателят на земеделската комисия Норберт Линс.

Улрике Мюлер от либералите "Обнови Европа" коментира пред "Политико": "Ние не сме напълно убедени, но му дадохме шанс да се подобри". Говорител на Зелените коментира, че днес кандидатът на поляците е бил конкретен по много точки и ясен по отношение на органичното земеделие.

Представител на Европейския парламент коментира, че голяма част от политическите групи изразиха "големи резерви" по отношение на кандидата по време на среща при закрити врата след изслушването.