Широкомащабна операция на полиция и карабинери срещу анархисти и радикални групировки тече на територията на цяла Италия. Целта е да бъдат издирени организаторите на безпорядъците в Рим, в които прерасна масовата протестна акция срещу икономическата политика, водена от правителството на Силвио Берлускони.

Подобни акции имаше в десетки страни по целия свят.

Операцията, в която участват стотици сътрудници на правоохранителните органи, обхваща всички области от Северна Ломбардия до Южна Сицилия.

В частност, в Неапол, откъдето в съботната акция в Рим пристигна голяма група младежи, спецчастите проверяват десетки жилища, за които има данни, че най-вероятно се обитават от анархисти или по някакъв начин са свързани с дейността на радикални групировки.

Министърът на вътрешните работи Роберто Марони заяви, че безпрецедентните насилия са дело на малки организирани групи, нямащи нищо общо с участниците в мирните протестни демонстрации.

Според данните до момента обаче няма задържани лица.

Многохилядната протестна акция в Рим беше една от най-многочислените, които в събота се проведоха в повече от 950 града в 82 страни по целия свят и бяха насочени срещу икономическата политика на съответните власти. За разлика от останалите градове обаче, в Рим протестното шествие прерасна в жестоки сблъсъци, които италианската преса определи като „гражданска война."

В крайна сметка се стигна до жестоки сблъсъци между полицията и агресивно настроени групи протестиращи, опожарени бяха паркирани по улиците автомобили, счупени бяха витрините на много магазини. Арестувани бяха 12 човека, 135 пострадаха, сред които и 105 представители на правоохранителните органи.