На 1 октомври ще се проведе референдум за независимост в североизточния испански регион Каталуния, предаде АП. 

Регионалният лидер Карлес Пучдемон подписа указа за насрочване на допитването. 

По думите му, идеята, че единството на държавата стои над правата на гражданите няма място в наши дни, а Каталуния гледа напред. 

Още преди месеци стана ясно, че той организира референдума за развода от останалите 16 испански региона, въпреки че централното правителство в Мадрид обяви, че плебисцитът ще бъде незаконен и се зарече да го блокира.

Правителството, състоящо се от представители на различни партии, които са за отделяне от Кралството е приело и документ срещу съдебно преследване. 

Испански съд блокира ускорената процедура за референдум в Каталуния

Испански съд блокира ускорената процедура за референдум в Каталуния

Конституционният съд прие жалбата на правителството

Стремежът към независимост в Каталуния, най-гъсто населеният регион в Испания със собствен език и процъфтяващ индустриален център, набра сила, след като дълбоката икономическа криза на национално равнище накара местните лидери да твърдят, че Каталуния ще бъде по-добре сама.

Съгласно член 155 от испанската конституция, Мадрид може пряко да се намеси в управлението на региона и да го принуди да отхвърли гласуването, което потенциално би довело до изпращане на полицията или суспендиране на правомощията на регионалното правителство да управлява. Това обаче се смята за последна мярка и е по-вероятно спорът да се сведе до месеци на правни спорове и потенциални регионални избори.

През юли бяха оповестени проучвания, според които подкрепата за отделяне е спаднала до най-ниското си ниво, откакто кампанията на сепаратистите набра скорост през 2012 г., но все още има някакви шансове преди референдума.

Около 41,1 процента от хората в Каталуния са се обявили в подкрепа на създаването на независима държава, според проучването на Центъра за изследване на общественото мнение на регионалното правителство, проведено през юни, което е спад от около 44 процента, регистрирани през март и декември.

Броят на хората, които са активно срещу отцепването от Испания, също е нараснал леко до 49,4 процента през юни от 48,5 на сто през март.