Босна засили мерките за сигурност днес преди меса в памет на убитите нацистки колаборационисти и цивилни в Хърватия след Втората световна война, информира АФП.

Ежегодната служба, обикновено провеждана в Австрия на последното място на хърватския режим, е преместена в Сараево заради ограниченията в борбата с коронавируса в австрийската държава.

Всяка година хърватски групи се събират за помена, съвместно организиран с Католическата църква в Босна и Хърватия.

Центърът "Симон Визентал", който преследва поддръжници на нацизма, призова босненското правителство да забрани литургията, определяйки я за "пародия с паметта и справедливостта".

Литургията разгневи повечето политически групи, еврейските лидери, Сръбската православна църква и антифашистки неправителствени организации, които организират марш по време на месата в централната част на Сараево.

Според тях нередно е да се провеждат религиозни церемонии за тези, които са извършили ужасяващи престъпления в този град.

Архиепископът на Сараево Винко Пулич, който ръководи месата в катедралата в босненската столица, отхвърли обвиненията и отбеляза, че моленето за душите на жертвите не означава, че се одобряват техните действия.

От тази сутрин полицията използва метални ограждения по всички улици, които водят до катедралата.

Пронацисткият режим в Хърватия преследва и изтреби стотици хиляди сърби, евреи и антифашистки хървати. Тогава така наречената Независима хърватска държава включваше Босна и части от Сърбия.

Повече от 10 000 жители на Сараево, повечето евреи, сърби и цигани, са избити по време на режима на усташите през Втората световна война. В края на войната усташите, придружени от словенски и сръбски колаборационисти, започнаха да се изнасят към Австрия с надежда да се предадат на британските сили, но британците отказаха.

Усташите са заловени и екзекутирани от партизаните на Йосип Тито в граничния регион между Австрия и Словения.