Катедралата Нотре Дам се запали, според парижката пожарна служба и очевидци. 

Снимка 418387

Източник: EPA/БГНЕС

Това съобщи британският вестник "Телеграф".  Пожарът в "Нотр Дам" се разрази в първия ден на Страстната седмица на католическия свят.

Президентът Еманюел Макрон отмени обръщението си заради пожарът в катедралата. Той трябваше да обяви първоначален пакет от мерки, които ще предприеме, за да отговори на политическите, икономическите и социалните искания на "жълтите жилетки", които протестират от пет месеца.

Публикувани кадри в социалните мрежи показват голям пожар, който обхваща горната част на катедралата.

Пожарът е избухнал в понеделник около 18.30 часа, уточнява в. "Фигаро".

Снимка 418390

Източник: EPA/БГНЕС

Според първите свидетелства, огънят е започнал от тавана, който е в основата на шпила.

Снимка 418386

Източник: EPA/БГНЕС

Кулата, която се извисява на 93 метра, се състои от 500 тона дървесина и 250 тона олово.

Снимка 418389

Източник: EPA/БГНЕС

Говорител на пожарникарите в Париж съобщи за "пожар в покрива на Нотр Дам" и каза, че са били мобилизирани допълнителни сили. 

Пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата, е неофициалната версия, по която работят властите.

Те призовават парижаните и гостите на столицата да избягват района на катедралата и да осигуряват придвижването на пожарните и линейките.

Снимка 418388

Източник: EPA/БГНЕС

Шпилът е възстановен от Виолет ле Дюк през XIX век. В момента той се реставрира. Миналата седмица шестнадесет статуи бяха свалени за консервация.

Катедралата "Нотр Дам" ( бел. прев. Света Богородица) е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 - 1345 г. Катедралата е смятана за едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

В "Нотр дам" през XIX век Наполеон е коронован за император, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол. Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души. 

Тя привлича около 13 милиона посетители годишно. Туристите са привлечени от нейните кули, летящи опори и витражи, които се смята за подвиг на архитектурата, както и за религиозен символ.