Държавният секретар на САЩ Джон Кери посети мястото в делтата на река Меконг, където е попаднал в засада по време на Виетнамската война, съобщава БиБиСи.

Бившият лейтенант от ВМС на САЩ се срещна със 70-годишен член на бившия Народен фронт за освобождение на Южен Виетнам, който си спомня атаката през 1969 година.

Двамата топло се поздравиха. Кери, който посети Виетнам като част от последната обиколка преди да напусне поста, е получил медал за храброст за действията си по време на Виетнамската война, но след завръщането си в САЩ води кампания против войната.

Кери се обърна към бившия си враг Во Бан Там, заявявайки, че е радостен, че двамата са живи.

Там, който има ферма за скариди, изтъкна от своя страна, че е познавал човека, застрелян от Кери. Виетнамецът добави, че си спомня плана за атака, когато забелязали американска патрулна лодка. По време на сражението Кери предприел смели действия. Той скочил на брега и убил войник с гранатомет. След осуетената атака, Кери, тогава е бил на 26 години, е награден с медал Сребърна звезда за храброст, тъй като е спасил екипажа на лодката.

Во Бан Там добави, че убият от Кери е бил на 24 години.

"Той беше добър войник", обърна се виетнамецът към държавния секретар. Топ дипломатът на САЩ не знаеше името или възрастта на убития войник до този момент.

Снимка 273031

Източник: ЕПА

По време на неуспешната си кампания за президент на САЩ през 2004 година Кери беше критикуван, че е убил тинейджър във Виетнам.

Съветник на Джон Кери заяви пред "Вашингтон пост", че дипломатът е потърсил мястото на засадата на Google Maps.

Кери посети Виетнам за четвърти път като държавен секретар на САЩ.

Снимка 273032

Източник: ЕПА