Болниците в Англия са били принудени да отклоняват спешни случаи, след като са подложени на предполагаема национална кибератака, съобщава Ройтерс. Сред тях е групата Barts Health, която управлява най-големите централни лондонски болници, включително The Royal London и St. Bartholomew's.

"Активирахме план за противодействие на инциденти, за да сме сигурни, че можем да поддържаме безопасността и благосъстоянието на пациентите, а линейките се пренасочват към съседни болници", коментират официални лица. Пациентите, които се нуждаят от спешно лечение, са отклонени от засегнатите болници и обществото е посъветвано да търси медицински грижи само за остри медицински състояния.

Британската агенция за национална престъпност заявява, че е наясно със съобщенията за кибер атака, но не прави допълнителни коментари. Националната здравна служба NHS заявява, че реагира на инцидентите. Няма незабавен коментар от министерството на здравеопазването.

"Ние сме наясно с инцидент с киберсигурността и работим върху това", заявява говорител на NHS Digital, подразделение на NHS, което се занимава с въпроси, свързани с информационните технологии.

По-рано днес правителството на Испания предупреди, че голям брой компании са били атакувани от кибер престъпници, които са заразили компютрите със злонамерен софтуер, наречен ransomware, който блокира компютрите и изисква откуп за възстановяване на достъпа.

Телекомуникационният гигант Telefonica и няколко други испански компании са били мишена на кибер атаките днес, съобщава АФП.

Енергийното министерство на страната заявява, че има "потвърждение за различни кибер атаки, насочени към испанските компании", добавяйки, че нападателите използват така наречения ransomware, който блокира достъпа до файловете, докато се плати откуп.

Някои компютри на персонала на фирмите са били засегнати, но обслужването и мрежовите операции не са, съобщава министерството. Клиентите на фирмите също не са засегнати. Не е имало нарушение в сигурността на данните.

Испанският национален криптологичен център, разделение на разузнавателните служби на страната, заявява, че използваният в атаките ransomware е от тип WannaCry, който заключва целеви файлове с таен криптивен алгоритъм.

Той засяга операционните системи Windows и всички свързани мрежи. Telefonica реагира, като изключва всички компютри в своя офис в Мадрид, след като стотици компютри са атакувани.

Източник на АФП съобщава, че на персоналът на Telefonica е казано по аварийните съобщителни уредби, спешно и веднага да изключат компютрите си.

Испанската енергийна компания Iberdrola, клиент на Telefonica, междувременно затваря компютрите си като предпазна мярка, но по-късно установява, че те не са засегнати от атаките.