Лидерът на на КНДР Ким Чен - ун изкачи най-високия връх на Корейския полуостров - връх Пектусан, който се счита за свещен сред корейците. Това съобщи в сряда Централната телеграфна агенция на Пхенян.

Отбелязва се, че лидерът на Пхенян "е изкачил планината на бял кон при първия сняг, паднал на планината Пактусан".

Пектусан, което на корейски означава "планина с бял връх", е най-високата точка на Корейския полуостров с височина 2750 м надморска височина. Пактусан е особено красив заради езерото Чеонджи ("небесното езеро"), което се намира вътре в кратер, който се е образувал преди около 1 000 години след изригването на вулкана.

Според легендата преди повече от 4 хиляди години основателят на древната корейска държава Тангун слезе от върха на тази планина. По тази причина корейците смятат Пактусан за свещено историческо място. Също така, според официалната историография на КНДР, по време на Втората световна война на планината Пактусан се е намирал таен лагер на партизани, ръководени от основателя на Народната република Ким Ир - сен (1912-1994). Смята се, че през 1942 г. там се ражда синът му Ким Чен-ир, който впоследствие ръководи КНДР от 1994 г. до смъртта си през 2011 г.