Северна Корея отпразнува завършването на голям строителен проект - нов град до свещена за севернокорейците планина, където се твърди, че са корените на семейството на лидера Ким Чен-ун, съобщава Корейската централна новинарска агенция, цитирана от "Ройтерс".

Държавната медия нарече града "въплъщение на модерната цивилизация".

Градът до планината Пекту беше открит с големи празненства и заря, обяви агенцията.

Снимка 455653

Източник: ЕПА

"Родонг Синмун", гласът на управляващата партия, пусна снимки с усмихващия се Ким, докато реже лента на церемония, на която присъстваха хиляди хора. Държавната телевизия пък пусна кадри с новия град.

Снимка 455648

Източник: ЕПА

Град Самджийон е определян в КНДР за "социалистическа утопия" заради новите апартаменти, хотели, ски курорт, търговски, културни и медицински центрове.

Градът се "превърна в пример за планински модерен град при социализма, въплъщение на модерната цивилизация", отбелязва агенцията и уточнява, че в града могат да живеят 4000 семейства.

Снимка 455652

Източник: ЕПА

Градът е една от най-големите икономически инициативи на Северна Корея, което е част от опитите икономиката на КНДР да се превърне в независима, докато Пхенян призовава Вашингтон да отмени санкциите.

Но строителството на града беше спирано предимно заради недостиг на строителни материали и работна ръка вследствие на санкциите на международната общност заради ядрената програма на КНДР. Забавянето принуди Пхенян да мобилизира работнически бригади от млади хора, което е сравнявано от избягали севернокорейци и активисти като "робски труд", тъй като не са получавали заплати, осигурявана им е оскъдна храна и са принуждавани да работят по повече от 12 часа на ден в продължение на 10 г. в замяна по-добри шансове за влизане в университет или присъединяване към управляващата работническа партия.

Снимка 455650

Източник: ЕПА