От днес в болниците в Кипър се спират всички планови и неспешни операции, съобщи БНР. Целта на мярката е здравната система да има резерв в случай на увеличаване на хоспитализираните с коронавирус и на фона на опасенията от навлизане на новия вариант Омикрон.

До дни в страната се очаква специално оборудване за неговото откриване.

Всички болници ще приемат само спешни случаи от днес, разпореди здравният министър Михалис Хаджипанделас. Освен това всички частни лечебни заведения, включително тези, които не са регистрирани в националната здравноосигурителна система /"Gesy"/, се поставят в готовност да обслужват пациенти от държавните болници. Те трябва да приемат болни от спешните отделения на държавните болници, които линейките ще транспортират директно до тях, както и пациенти, намиращи се на лечение в държавните болници при необходимост, се казва в издаденото от здравния министър постановление.

Новият ред цели да разтовари най-вече петте големи областни болници, за да могат те да реагират адекватно при евентуален скок на заболелите от коронавирус.

Въпреки че през последната седмица случаите на новозаразени в Кипър се увеличиха до над 500 на ден, броят на хоспитализираните пациенти не нараства тревожно, което се дължи на ваксинацията, отчита здравното министерство.

През следващите дни се очаква в Кипър да пристигне ново оборудване за откриване на варианта Омикрон, което ще позволи резултатите да се получават по-бързо, отколкото сега, съобщи в здравният министър Михалис Хаджипанделас.