Лидерите на Кипър провеждат ключови преговори в Женева с посредничеството на ООН и високопоставени дипломати, които изразиха оптимизъм, че може да бъде постигнато споразумение, съобщава БиБиСи.

На преговорите участват външните министри на Гърция, Турция и Великобритания - държавите, които действат като гаранти за сигурността на острова.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм няма да участва на разговорите, въпреки че по-рано се разпространяваше информация, че ще се включи.

Гръцката и турските общности в Кипър са разделени от 1974 година. Разделя ги буферна зона на ООН. През 1974 година турската армия нахлува на острова след преврат на кипърските гърци, подкрепяни от управляващите в Гърция по това време генерали.

Всяко споразумение може да влезе в сила, след като бъде одобрено на референдуми и от двете преговарящи страни.

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън обяви, че разговорите "предлагат и на двете страни уникална възможност за намиране на решение".

Организацията на обединените нации, която посредничи на преговорите, отбеляза, че това е най-добрата възможност за обединение на острова след четири десетилетие разделение.

Целта е Кипър да се превърне във федерация и двете страни да споделят властта.

Лидерите на двете общности Никос Анастасиадис (президентът на гръцката част на Кипър) и Мустафа Акънджъ (ръководителят на турската част) вчера размениха карти, които предлагат териториалните граници на бъдещата федерация.

За първи път те направиха подобно нещо, според ООН. Организацията приветства стъпките на двамата лидери като много важен напредък към споразумение.

Новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш присъства на разговорите в Женева. Това е първата му чуждестранна визита на този пост.

Основните неразрешени въпроси са:

Какво ще се случи с имотите, които кипърските гърци трябваше да изоставят през 1974 година? Трябва ли да си ги върнат или ще бъдат компенсирани и колко?;

Как ще бъде гарантирана сигурността на турските кипърци, ако Турция изтегли своите 30 000 войници от острова? Кипърските гърци разглеждат турските войски като окупационни сили, така че трябва ли да останат и също трябвали Турция да си запази правото да се намесва?;

Кой ще действа като гарант на споразумението? ЕС, тъй като Кипър е член на съюза или Великобритания, защото има две военни бази на острова?;

Има разговори за ротационно президентство, но как ще проработи това? И може ли президент на кипърските турци наистина да представлява страната на срещите на върха на ЕС?;

Каква територия кипърските гърци трябва да получат с оглед на факта, че те са мнозинството на острова?

Представените в сряда карти се очаква да оформят базата за бъдещи преговори за границите на разделените зони в един федерален Кипър.