Бившият държавен секретар на Съединените щати Хенри Кисинджър каза, че продължаващата война в Украйна показва, че Русия вероятно няма капацитета да завладее Европа с конвенционални средства.

Членството на Украйна в НАТО би било подходящ изход от конфликта, твърди Кисинджър. Въпреки това западните лидери подчертаха миналия месец, че е малко вероятно Украйна да може да обмисли присъединяване към НАТО преди края на войната.

Тъй като военният конфликт наближи цяла година от началото му в края на февруари 2022 г., Кисинджър се присъедини към Световния икономически форум в Давос във вторник чрез видеовръзка за разговор относно историческите перспективи на войната.

САЩ трябва да продължат да подкрепят Украйна и ако се налага да увеличат военната си подкрепа до постигане на спиране на огъня, коментира Кисинджър.

Прекратяването на огъня по линията отпреди нахлуването би било "разумен изход" за Украйна, която трябва да избегне превръщането на сегашната във "война срещу Русия", но която сега ще има право да влезе в НАТО.

"Преди войната бях против влизането на Киев в НАТО. Сега обаче смятам, че идеята за неутрална Украйна вече не е жизнеспособна", отбеляза Кисинджър, сега 99-годишен, повтаряйки необходимостта от постигане на примирие в краткосрочен план.

"Стигнахме до момент, в който много цели бяха постигнати. Доказано е, че една конвенционална атака на Русия срещу Европа ще срещне обединена съпротива, която Москва няма способността да преодолее. Освен това НАТО се засили с присъединяването на Финландия и Швеция", припомни носителят на Нобелова награда за мир от 1973 г.

Сега, според Кисинджър, е необходимо да се предотврати по-нататъшното засилване на войната, причинявайки допълнителни щети и най-вече, което би се превърнало в конфликт "срещу Русия".

"Прекратяването на огъня по линиите преди нахлуването би било разумен резултат от военни операции, който не съответства непременно на договорен мир", обясни бившата дясна ръка на президентите републиканци Ричард Никсън и Джералд Форд, добавяйки, че примирието "би дало на Русия възможност да влезе отново в международната система" с "нови условия".

Последното "би могло да накара Русия да преоцени своята историческа позиция, свързана, от една страна, с привличането към европейската култура, а от друга със страха да не бъде доминирана от Европа".

Напротив, предупреждава Кисинджър, унищожаването на Русия като държава би отворило път "за вечен конфликт и нестабилност" в зона, съставена от "единадесет различни часови зони" и в която има "15 или повече различни ядрени оръжия".

САЩ и европейските съюзници могат да продължат да оказват натиск върху Москва чрез санкции, докато не бъде постигнато окончателно споразумение. В речта си бившият държавен секретар на САЩ също изрази "възхищение" от президента Володимир Зеленски и от "героичното поведение на украинския народ".

Хенри Кисинджър: Как да избегнем нова световна война

Хенри Кисинджър: Как да избегнем нова световна война

Постигането на мир изисква както визията, така и смелостта да се предприеме пътуването към него