Китай демонстрира нови видове оръжия в парада в чест на 90-годишнината от от основаването на Народно освободителната армия на Китай - НОАК, съобщава ТАСС. 

На събитието присъстваха 12 хиляди войници и 600 броя оборудване, включително и повече от 100 самолета. Както е съобщено от Централната китайска телевизия, около 40% от видовете оръжия са показани за първи път.

Властите доскоро крили факта заа подготовката на това събитие. Присъствието на чуждестранна преса на парада не е разрешена. 

Сред сухопътните машини е демонстриран основният боен танк, самоходни противотанкови ракетни системи, самоходна артилерия, както и реактивна система за залпов огън с калибър 300 мм.

По време на парада, Китай показва за първи път и най-новата си междуконтинентална балистична ракета, максималният ѝ обхват е повече от 10 хиляди км.

За първи път пред публиката е демонстриран и най-новият боен самолет.

След приключване на парада, Си Дзинпин съобщи пред войниците, че както никога преди в своята история, Китай трябва да създаде мощни въоръжени сили за да защитава суверенитета и интересите на страната.

"Днес ние сме по-близо от всякога до постигане на целта за възраждане на китайската нация и  както никога досега в историята, е необходимо да се изгради силна армия." - каза той.

"Войници и офицери, трябва да се придържате стриктно към принципите и системата за абсолютното лидерство на партията над армията, винаги слушайте и се подчинявайте на заповедите партията и следвайте всички цели, които тя ще ви покаже", допълни Си Дзинпин, обръщайки се към войниците, участващи в парада.