Китай и Индия преговарят за откриване на гореща военна линия, съобщава китайската държавна медия „Синхуа”, цитирана от „Франс прес”.

Линията предимно ще е заради гранични спорове и разрешаването им по мирен начин.

Пекин „реагира позитивно” на идеята за създаване на гореща линия, отбелязва медията, позовавайки се на военния министър на комунистическата държава, който е провел разговори с индийския си колега в понеделник.

Двете най-населени нации в света се борят за регионално влияние в Азия, техните отношения са помрачени от териториални спорове в Хималаите.

Военният министър на Индия обяви, че страната се надява да се укрепи двустранният обмен и сътрудничеството с Китай във всички сектори. Манохар Парикар за пореден път призова за очертаване на границата между двете страни.

През 1962 година двете държави участваха в гранична война за североизточния индийски щат Аруначал Прадеш. Пекин твърди, че части от щата са към територията на Южен Тибет.

През 2014 година напрежението се покачи, след като стотици китайски войници бяха разположени в планинските райони Ладак, които са под индийски контрол. Това стана след историческо посещение на президента на Китай Си Дзинпин в Индия.