Китай и Съединените щати се споразумяха, че усилията за премахване на ядреното оръжие на Корейския полуостров трябва да бъдат "пълни, подлежащи на проверка и необратими", заявиха китайските държавни медии, съобщавайки резултатите от разговорите на високо равнище във Вашингтон тази седмица, предаде Ройтерс.

"Двете страни потвърждават отново, че ще се стремят към пълно, доказуемо и необратимо ядрено разоръжаване на Корейския полуостров", се казва документ, публикуван от официалната информационна агенция "Синхуа".

Високопоставеният китайски дипломат Янг Джиечи и генерал Фанг Фенгуи се срещнаха с Тилерсън и министъра на отбраната Джим Матис по време на разговорите. Янг по-късно се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, където също обсъдиха Северна Корея, съобщава "Синхуа".

Документът подчертава също така необходимостта от пълното и стриктно спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН както и диалог и преговори, което отдавна е позицията на Китай по този въпрос.

Военният обмен също трябва да бъде подобрен и да бъдат създадени механизми за уведомяване, за да се намалят рисковете от "грешки в преценката" между китайските и американските военни.

Китайските държавни медии описват разговорите (първите по рода си с администрацията на Тръмп), като подобряване на механизмите за диалог между Китай и Съединените щати, след срещата на президента Си Дзипин с Тръмп във Флорида през април.

Си Дзинпин и Тръмп се очаква да се срещнат отново в Хамбург по време на срещата на върха на Г-20 следващия месец.