Китай ще премахне конституционното ограничение за максималния брой мандати, които президентът и вицепрезидентът могат да изпълнят, съобщиха от "Синхуа" в неделя, пише South China Morning Post.

Така би се проправил пътя на президента Си Дзинпин да остане на власт и след 2023 г.

В кратък доклад официалната новинарска агенция заяви, че Комунистическата партия е предложила да се отстрани частта от конституцията, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат на пост повече от два последователни мандата.

Изявлението следва срещата на Политбюро в събота. Предстои тридневното пленарно заседание на централния комитет в понеделник, за да обсъдят предложените институционални промени, които да бъдат внесени на предстоящото годишно парламентарно заседание в Пекин.

Планира се и откриването на нов орган - Националната надзорна комисия, като нова държавна агенция, записана в конституцията.

Партията предлага и добавянето на едно изречение към към конституцията, за да се подчертае важността на нейното превъзходство. "Ръководството на Китайската комунистическа партия е определящата характеристика на социализма с китайски характеристики", гласи новият параграф.

Също така може да се добави клауза за "Китай, работещ за изграждане на общност с общо бъдеще за човечеството", и една, която казва, че ще "се придържа към мирен път на развитие и взаимноизгодна и отворена стратегия".