Китайският лекарствен регулатор издаде условно разрешение за употреба на препарата "Паксловид". Това означава, че хапчето на "Пфайзер" ще бъде запазено за пациенти, при които има риск от тежка форма на COVID-19, съобщи aljazeer.

Това е първото антикоронавирусно перорално лекарство, одобрено в Китай. Paxlovid ще се използва за лечение на възрастни пациенти, които имат леки до умерени симптоми на COVID-19 с висок риск от усложнения. В тази категория попадат основно хора с хронични бъбречни заболявания, диабет, сърдечно-съдови и белодробни хронични проблеми.

Китай с невиждан брой COVID-19 заразени, откакто се справи с първоначалната епидемия

Китай с невиждан брой COVID-19 заразени, откакто се справи с първоначалната епидемия

Става въпрос за 175 заразени

Лекарството бе одобрено в края на декември в Съединените щати, а оттогава - в Европейския съюз и общо в четирийсетина страни. Китайската национална администрация за медицински продукти заяви в събота, че е необходимо да се предприемат допълнителни изследвания за лекарството и да бъдат представени на регулатора.

Китай все още не е одобрил ваксини срещу COVID-19, разработени от чуждестранни производители на лекарства, но е ваксинирал 87,1 процента от цялото си население до 7 февруари, използвайки няколко вътрешно разработени ваксини.