Китай приключи последната си седмица на 2021 г. с най-големия си брой местни случаи на коронавирус за всеки седемдневен период от потушаването на първата епидемия в страната преди близо две години, въпреки арсенал от някои от най-твърдите COVID-19 мерки в света, информира "Ройтерс".

Националната здравна комисия съобщи днес 175 местно новозаразени с потвърдени клинични симптоми за 31 декември, с което общият брой на локалните симптоматични случаи в континентален Китай през последната седмица достигна 1 151 души.

Публично опозоряване на нарушители на COVID-19 правилата предизвика остра реакция в Китай

Публично опозоряване на нарушители на COVID-19 правилата предизвика остра реакция в Китай

Критики срещу грубия подход на правителството

Скокът е предизвикан най-вече от огнище в северозападния индустриален и технологичен център Сиан, град с население от 13 млн. души.

Задълбочаващата се епидемия в Сиан вероятно ще затвърди решимостта на властите бързо да ограничат предаванията, когато се появят случаи. Градът, в който е наложен 10-дневен локдаун от събота, съобщи за 1 451 локални симптоматични случая от 9 декември, най-високият брой за който и да е китайски град през 2021 г.

Въпреки че броят на заразените в Китай е малък в сравнение с много огнища на други места по света, предотвратяването на големи избухвания през 2022 г. ще бъде важно. Пекин ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през февруари, а управляващата Комунистическа партия ще има конгрес, който се провежда веднъж на всеки пет години и който се очаква през есента, където президентът Си Цзинпин вероятно ще си осигури трети мандат като партиен ръководител.

Локдаун: Случаите на COVID-19 в Китай се увеличават

Локдаун: Случаите на COVID-19 в Китай се увеличават

Тревожна тенденция от Пекин

Появата на силно заразния вариант "Омикрон" също така ще накара Пекин да се придържа към високата си бдителност срещу вируса. Китай съобщи за шепа внесени случаи на "Омикрон" и поне един локално заразен.

От август Китай се опитва да овладее всяко огнище в рамките на около две седмици, много по-кратко от четири до шест седмици в по-ранни битки срещу спорадични избухвания след първоначалната национална епидемия.

Градове по границите на Китай са изложени на по-висок риск от вируса или заради наличието на сухопътни транспортни връзки, или поради навлизането на заразени пътници от други страни. Някои бяха засегнати от огнища на "Делта", които доведоха до сурови ограничения за пътуване миналата година.

Китай обяви за ваксинирани над 1,2 милиарда китайци

Китай обяви за ваксинирани над 1,2 милиарда китайци

Приложени са общо малко под 2,76 милиарда дози Covid ваксина

Юнан, който граничи с Мианмар, Лаос и Виетнам, съобщи за нови локални симптоматични случаи в 92 от 365 дни миналата година, или 25% от времето, по-често от всяка друга провинция, автономен регион или община.

Епидемията в Сиан, която доведе до случаи в други градове, включително Пекин, може да се проследи до полет, пристигащ от Пакистан, но не беше ясно как се е разпространила в местните общности.

На много хора е забранено да напускат жилищните си комплекси, но служител на градската управа увери вчера, че ограниченията ще бъдат разхлабени в по-малко рисковите комплекси, когато му дойде времето.

Китай с нови 206 случая на COVID, най-много от април 2020 г.

Китай с нови 206 случая на COVID, най-много от април 2020 г.

158 от случаите са локално предадени, а 48 са внесени, не са регистрирани нови смъртни случаи