Въоръжени полицейски части за борба с безредиците в южната част на Китай показаха по улиците четирима предполагаеми нарушители на COVID-19 правилата, съобщиха държавните медии, което доведе до критики за грубия подход на правителството, информира "Ройтерс".

Китай забрани подобно публично опозоряване на заподозрени в престъпления през 2010 г. след десетилетия на агитиране от правозащитници, но практиката се появи отново, след като местните власти изпитват затруднения да наложат националната политика за нулев COVID-19.

Локдаун: Случаите на COVID-19 в Китай се увеличават

Локдаун: Случаите на COVID-19 в Китай се увеличават

Тревожна тенденция от Пекин

Четирима маскирани заподозрени в защитни костюми, носещи плакати, показващи техните снимки и имена, са били показани пред голяма тълпа в град Дзинси в региона Гуанси.

Снимки от събитието показаха, че всеки заподозрян е бил държан от двама полицаи, носещи щитове за лице, маски и защитни костюми, и заобиколен от кръг от полицаи в екипировка за борба с безредици, някои от които държащи пистолети.

Четиримата са били обвинени в транспортиране на нелегални мигранти, докато границите на Китай остават до голяма степен затворени заради пандемията.

Дзинси е близо до китайската граница с Виетнам.

Китай с нови 206 случая на COVID, най-много от април 2020 г.

Китай с нови 206 случая на COVID, най-много от април 2020 г.

158 от случаите са локално предадени, а 48 са внесени, не са регистрирани нови смъртни случаи

Публичното опозоряване беше част от дисциплинарните мерки, обявени от местната власт през август, за да накажат онези, които нарушават здравните правила.

Местната медия Guangxi News отбеляза, че показването е осигурило "предупреждение в реалния живот" на обществеността и "възпира престъпленията, свързани с границите".

Но това също доведе до неочаквано бурна враждебна реакция, като официални медии и потребители на социалните мрежи разкритикуваха грубия подход.

13-милионен град в Китай е под блокада заради COVID-19

13-милионен град в Китай е под блокада заради COVID-19

Властите се страхуват от провал на Олимпиадата...

Въпреки че Дзинси е "под огромен натиск" да предотврати внесени случаи на коронавирус, "мярката сериозно нарушава духа на върховенството на правото и не може да бъде допуснато да се повтори", настоя свързаната с Китайската комунистическа партия медия Beijing News.

Други заподозрени, обвинени в незаконна контрабанда и трафик на хора, също бяха показани през последните месеци според информации на сайта на правителството на Дзинси.

Видеозаписи от подобно показване през ноември показаха тълпа от хора, които наблюдават двама задържани затворници, докато местно официално лице чете престъпленията им по микрофон.

След това те са били видени да шестват по улиците в защитните си костюми, заобиколени от полиция в екипировка за борба с безредици.

А през август десетки въоръжени полицаи бяха видени да шестват със заподозрян по улиците към детска площадка.

Град в Китай нареди на жителите да си стоят вкъщи заради един заразен с COVID-19

Град в Китай нареди на жителите да си стоят вкъщи заради един заразен с COVID-19

Градът има население от над 200 000 души