Китай започна щателен преглед на солната си индустрия, отхлабвайки монопол, който съществува под някаква форма повече от 2 хиляди години и дори предшества Великата китайска стена, съобщава АП.

Нови регулации влязоха в сила от началото на тази година. Според план, публикуван от Държавния съвет на Китай през 2016 година, държавните регулации ще позволят на частни компании да влязат на пазара на сол.

Ще бъде позволено на търговците на едро да правят бизнес отвъд установените преди специални зони, което също ще им даде възможност да провеждат маркетингови кампании и да въвеждат "модерни начини за дистрибуция".

Властите обаче ще запазят контрола над ценообразуването на дребно, за да "предотвратят необичайно вариране", но цените като цяло ще се образуват спрямо пазара.

Повече от 2000 години управляващите династии в Китай контролираха производството и продажбата на сол. В комунистически Китай чиновниците и производителите на сол работят съвместно за установяване на производствените цели и цените, докато специални сили следят за предотвратяване на незаконно производство, а също затварят частни производители.