Китай "по-добре да не подценява" Доналд Тръмп в търговията.

Това предупреди Лари Кудлоу, икономически съветник на американския президент, информират АФП и други медии.

Кудлоу подчерта, че Пекин не трябва да подценява решителността на Тръмп да пристъпи към изпълнение на плановете за нови тарифи върху китайски стоки. Съветникът изтъкна, че президентът използва метода на натиск, за да принуди Китай да търгува със САЩ при равни условия, при които няма търговски пречки или субсидии.

САЩ наложиха санкции на руски и китайски компании, свързани с КНДР

САЩ наложиха санкции на руски и китайски компании, свързани с КНДР

Рестриктивните мерки обхващат руснак и три компании

В интервю за Fox Business икономистът каза, че според китайски медии има много индикатори, че икономиката на Китай не е в добро състояние.

Китайската икономика се свива, смята той.

По-рано днес стана ясно, че правителството на Китай подготвя ответни тарифи върху американски стоки за около 60 милиарда долара. САЩ планират да наложат тарифи от 25% (първоначално смятаха да са 10%) върху китайски стоки за 200 милиарда долара. Търговският министър Уилбър Рос коментира, че президентът Доналд Тръмп чувства, че е време да се засили натискът върху Китай, за да оправи поведението си.

Китай подготвя ответни тарифи върху американски стоки за $60 млрд.

Китай подготвя ответни тарифи върху американски стоки за $60 млрд.

Министерството отбелязва, че тарифите са 5%, 10%, 20% и 25%

Междувременно китайският външен министър Уан И заяви, цитиран от "Ройтерс", че сътрудничеството между Китай и САЩ е единственият правилен избор и че Пекин е готов да разрешат различията.

Китай към САЩ: Успокойте се и си оправете поведението

Китай към САЩ: Успокойте се и си оправете поведението

Пекин е открит за диалог

Уан говори пред журналисти след среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в кулоарите на форума на АСЕАН в Сингапур. Китайският дипломат каза, че не са разговаряли задълбочено за търговските проблеми.