Китайският премиер Ли Къцян се опита да отсее страховете, че Пекин разделя страните членки на ЕС. Той подчерта подкрепата на Китай за "обединена Европа" ден преди годишната среща Китай-ЕС, информира South China Morning Post.

Тази седмица Къцян също ще посети Хърватия, където се подготвя да се подпише меморандум за разбирателство с китайската телекомуникационна компания Huawei.

Европейски дипломати в Брюксел заявиха пред хонконгския вестник, че очакват Ли да се фокусира върху същото послание за единството на ЕС във вторник, когато ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В ЕС се безпокоят, че Китай използва тактики "разделяй и владей" сред страните членки.

"Ние категорично подкрепяме европейския интеграционен процес с надежда за обединена и просперираща Европа", пише китайският премиер за бизнес вестника "Ханделсблат".

Той добави, че тясното сътрудничество на Пекин с държавите членки от Източна Европа, където се увеличават преките инвестиции на Китай, е "благоприятно за балансирано развитие в ЕС".

Източник от ЕС коментира, че Китай "винаги прави същия коментар", но "фактите са различни".

Друг източник разкри, че Юнкер ще поиска от Ли да ускори отварянето на китайския пазар за европейски компании в замяна продължаване на подкрепата за инвестиции в Европа.