Плавателен съд, заснет в китайска корабостроителница на скорошни сателитни снимки, може да бъде нов или модернизиран клас атакуваща атомна подводница, съобщава "Ройтерс".

Не е ясно дали подводницата е напълно нов или модернизиран модел. Анализатори обаче следят внимателно случващото се, след като в доклад на Пентагона от ноември миналата година се посочва, че вероятно през следващите няколко години китайският флот ще построи нова атакуваща подводница с вертикални изстрелващи тръби за крилати ракети.

Изображения на частния доставчик на сателитни изображения Planet Labs и други, които се разпространяват в социалните медии, показват подводницата в сух док в пристанището Хулудао в провинция Ляонин.

САЩ дават $8,5 млрд. за нов клас атомна подводница

САЩ дават $8,5 млрд. за нов клас атомна подводница

Пентагонът търси стратегическо превъзходство

Колин Кох, експерт по сигурността, заяви, че има голям интерес към перспективата за нов клас китайска подводница тип 093 "ловец-убиец" с вертикални изстрелващи тръби за управляеми ракети. Той обаче обясни, че последните сателитни изображения са твърде ограничени, за да се правят окончателни заключения за вида на плавателния съд.

Изображенията "са много интересни, но все още е много трудно да се уверим дали търсим някакъв вид преоборудване за тестване или цял нов клас подводница", посочи той.

Кох допълни, че се следи дали новите китайски подводници ще преминат към по-тихи реактивни помпи вместо конвенционалните витла за задвижване. Тъй като кърмата е покрита, не е възможно да се каже какъв вид задвижване използва плавателният съд от изображението.

Вертикалните изстрелващи тръби биха добавили значителна гъвкавост на подводния флот на китайските "ловци убийци", въоръжавайки подводниците с повече управляеми ракети.