Китай изгражда втори самолетоносач. Този път е изцяло с китайски технологии, обяви военното министерство на комунистическата държава, цитирано АП.

Говорител на ведомството заяви на пресконференция, че плавателният съд е изграждан в северния пристанищен град Далян и че самолетоносачът ще бъде с 50 хиляди тона водоизместимост.

Китай има един самолетоносач с 60 хиляди тона водоизместимост, който преди да бъде преправен е бил кораб от съветската ера. Liaoning е закупен от Украйна през 1998 година. Той участва във военни учения, включително в Южнокитайско море, но не е напълно оперативен.

Говорителят уточни, че вторият самолетоносач е изцяло по китайска технология.

Малко се знае за китайската програма за изграждане на самолетоносачи, тъй като е държавна тайна, макар че китайската държавна медия намекна, че се изграждат нови плавателни съдове. По-рано тази година Пентагонът отбеляза в доклад, че Пекин може да изгради няколко самолетоносача през следващите 15 години.

В края на лятото военното министерство на Тайван обяви, че Китай изгражда два самолетоносача, които ще бъдат със същия мащаб като единствения самолетоносач, който китайската държава към момента притежава.