Някои държави, особено САЩ, преувеличават с епидемията от коронавирус, обяви Министерството на външните работи на Китай, цитирано от медии.

САЩ не са предоставили на Китай никаква съществена помощ за овладяване на епидемията, подчерта говорител на ведомството. САЩ непрекъснато създават и всяват паника, предупреди Пекин.

36 души със симптоми на коронавируса от самолета с българите

36 души със симптоми на коронавируса от самолета с българите

С втори полет 254 души са транспортирани от китайския град Ухан до Франция

Китайските власти се надяват държавите да действат разумно, спокойно и на базата на научни решения.

Ведомството смята, че затварянето на граници е неразумно.

САЩ са първата държава, която частично изтегли дипломатическата си мисия и първата, която наложи забрана на китайски граждани, поясни говорителят.

"Всичко това само може да създаде и да всее страх, което е лош пример", подчерта представителят.

361 починали и 17 240 случаи на коронавирус в Китай

361 починали и 17 240 случаи на коронавирус в Китай

Заболяването вече се разпространи в 25 държави.

Говорителят каза още, че Китай спешно се нуждае от маски, очила и защитно облекло.

Китайските фабрики могат да произвеждат по 20 милиона маски на ден в държава с 1,4 милиарда население. Медицинският персонал алармира за недостиг.

Министерството на външните работи на Китай обяви, че Южна Корея, Япония, Казахстан и Унгария са дарили медицинско облекло.

До момента са починали 361 души в Китай и един човек във Филипините. Потвърдените случаи в Китай достигнаха 17 238, включително в Тайван, Хонконг и Макао. Извън Китай има повече от 150 заразени с вируса (20 случая в Япония, 19 в Тайланд, 18 в Сингапур, 15 в Южна Корея, 11 в САЩ, по 10 в Германия и Тайван, по 8 в Малайзия и Виетнам, 7 в Австралия, 6 във Франция, 5 в ОАЕ, 4 в Канада, 3 в Индия, по 2 в Русия, Италия и Великобритания и по един в Непал, Шри Ланка, Швеция, Испания, Камбоджа и Финландия). Има един починал във Филипините.

Коронавирусът удари пазарите в Азия.