Китай ще насърчават образование, което да направи момчетата по-мъжествени, става ясно от известие от китайското министерство на образованието предполага, че младите китайци са станали твърде "женствени". Посланието е критикувано като сексистко от много онлайн потребители - но някои казват, че мъжките знаменитости от Китай са отчасти виновни за това, пише БиБиСи.

От известно време китайското правителство сигнализира за притеснение, че най-популярните мъжки модели за подражание в страната вече не са силни, атлетични фигури като "военни герои". Дори президентът Си Дзинпин, известен футболен ентусиаст, отдавна се опитва да "отгледа" по-добри спортни звезди.

Така миналата седмица министерството на образованието издаде известие със заглавие, което не остави съмнение относно крайната му цел. Предложението за предотвратяване на феминизацията на подрастващите момчета призова училищата да реформират изцяло своите предложения за физическо възпитание и да засилят набирането на учители.

В текста се препоръчва набиране на пенсионирани спортисти и хора от спортен произход - и "енергично развиване" на определени спортове като футбол с оглед "култивиране на мъжествеността на учениците".

Това е решаващ тласък в държава, в която медиите всъщност не позволяват нищо друго освен "социално отговорни" звезди.

Но има и някои по-ранни признаци, които предполагаха, че подобен ход предстои. Миналия май делегат на висшия консултативен орган на Китай Си Зефу заяви, че много от младите мъже в Китай са станали "слаби, плахи и самоунижаващи се".

Има тенденция сред младите китайски мъже към "феминизация", твърди той, която "неизбежно би застрашила оцеляването и развитието на китайската нация", освен ако тя не бъде "ефективно управлявана".

Си Зефу обяснява, че отчасти домашната среда е виновна, като повечето китайски момчета са отгледани от майките или бабите си. Той също така отбеляза, че нарастващата привлекателност на някои мъжки знаменитости означава, че много деца "не искат да бъдат "военни герои"".

Той предложи, училищата да играят по-голяма роля в осигуряването на балансирано образование на младите китайци.

По-голямата част от реакциите в Китай към известието е отрицателна. Стотици хиляди китайци се включиха в социалните медии, за да изразят гнева си, като мнозина маркираха посланието на правителството като сексистко.

"Феминизацията сега е унизителен термин?" - попита един потребител на Weibo, получил над 200 000 харесвания. Друг каза: "Момчетата също са хора ... емоционални, плахи или нежни, това са човешки характеристики."

"В тази страна има 70 милиона повече мъже, отколкото жени", твърди друг. "Нито една държава в света няма толкова деформирано съотношение на пола. Не е ли достатъчно мъжествено?" Друг допълва, че "нито едно от тези предложения не идва от жени".

Те може и да са прави, висшето ръководство на Китайската комунистическа партия е доминирано значително от мъже. В някои медии обаче има положителен отзив за предложението. Вестник Global Times отбелязва, че е "спечелена известна подкрепа".

В платформата за социални медии Sina Weibo коментарите сочат, че виновни са мъжете от Китай, най-вече онези, които са известни като "малко прясно месо" (小 鲜肉). Това е модна дума, която се отнася до млади, китайски мъжки икони, които се възприемат като чисти, добре поддържани и с деликатни черти.

Boyband TF Boys и китайската певица Lu Han попадат в тази категория, както и много K-pop звезди. Докато фигури като баскетболиста Яо Минг са стигнали до чуждестранна слава, забележително е, че футболът е включен специално в предложението.

Това не би трябвало да е изненада. Президентът Си вече говори за надеждите си, че страната ще се превърне в "световна футболна суперсила" до 2050 година.

Междувременно правителството се стреми през последните месеци да въведе и популяризира нови модели за подражание за младите китайци.

Що се отнася до жените, пандемията Covid-19 е добра възможност да се демонстрира значителната роля на жените като фронтови работници.

А постиженията на Китай в космоса през миналата година бяха чудесна възможност за популяризиране на фигури като Джоу Ченгю, който стана сензация като 24-годишен космически командир.

Но както Си Зефу намекна миналата година, за младите китайци призивът да бъдат силни и безстрашни войници, полицаи или пожарникари отслабва.

Феноменът "малко прясно месо" продължава да жъне успех, но младите знаменитости от мъжки пол са подложени на по-строг контрол и им е трудно да бъдат нещо, което се отклонява.

През последните години медиите се борят да позволят на млади мъжки звезди да се появяват на китайски екрани с татуировки или обеци. И една от най-добрите китайски поп звезди бе подложена на ожесточена критика онлайн през 2019 г., когато е сниман да пуши.

Никой не познава Си Дзинпин, за него няма биография, няма и информация

Никой не познава Си Дзинпин, за него няма биография, няма и информация

Опознай врага си не важи по отношение на Си