Използването на бойни безпилотни самолети в Близкия изток, тласнато от продажби от страна на Китай, значително се е увеличило през последните години във все повече държави и други страни, които ги използват в регионални конфликти със смъртоносен ефект.

Показва нов доклад на Кралския обединен институт за изследване по въпросите на безопасността и отбраната, цитиран от АП.

Британският аналитичен център е установил, че все повече близкоизточни държави се сдобиват с бойни безпилотни самолети. Държави като Йордания, Ирак, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ги внасят, докато Израел, Иран и Турция разчитат на свое производство.

В Близкия изток Китай е спечелил поръчки за продажба на безпилотни самолети на по-ниски цени и без политически условия, изисквани от САЩ.

По-рано тази година световната осведомителна агенция обяви, че държави в Близкия изток са ухажвани от китайски доставчици на оръжие за сметка на американски безпилотни самолети, което е помогнало на Китай да увеличи влиянието си в регион, който е от жизнена важност за американските интереси в сигурността.

Подчертава се, че се използват китайски безпилотни самолети по бойните полета в Близкия изток, включително във войната в Йемен.

В доклада "Въоръжени безпилотни самолети в Близкия изток: Разпространение и норми в региона" на британския институт се казва, че Пекин се е възползвал от образувалия се през последните няколко години вакуум и е доставил безпилотни самолети в няколко държави, които не могат да купуват от САЩ.

Отбелязва се, че Китай най-вероятно ще продължи да играе ключова роля като доставчик на бойни безпилотници в Близкия изток.

В доклада се обяснява къде и как държавите използват безпилотните самолети, както и дали има промяна в подхода при използването им от военновъздушните сили. Установено е, че Иран, ОАЕ и Турция действат различно след сдобиването с безпилотните самолети. Турция и ОАЕ използват безпилотни самолети при ситуации, когато не искат да рискуват с конвенционални летателни апарати.