Избухването на Covid огнище, открито за първи път в китайския град Нанкин, се е разпространило в пет провинции и Пекин, като държавните медии го наричат ​​най-мащабната зараза след Ухан, съобщава БиБиСи.

Почти 200 души са заразени, откакто вирусът за първи път бе открит на оживеното летище на града на 20 юли. Според местните медии всички полети от летище Нанкин ще бъдат преустановени до 11 август.

Длъжностните лица също започнаха тестове. Всички 9,3 милиона жители на града - включително тези, които го посещават - ще бъдат тествани, съобщи "Синхуа". Властите призовават хората да носят маски, да стоят на един метър един от друг и да избягват да говорят, докато чакат на опашка.

Длъжностни лица заявиха, че за инфекцията е виновен силно заразният вариант Делта, добавяйки, че случаите са се разпространили допълнително поради натовареността на летището.

Динг Джие, здравен служител в Нанкин коментира, че случаите са свързани с чистачи, които са работили на полет от Русия, пристигнал в града на 10 юли. Не са спазвали стриктните здравни и хигиенни мерки.

Ръководството на летището е критикувано, като висш дисциплинарен орган на Комунистическата партия заяви, че има "проблеми като липса на надзор и непрофесионално управление".

Тестването показа, че сега вирусът се е разпространил в поне 13 града, включително Ченгду и столицата Пекин. Експерти, цитирани от Global Times, обаче заявиха, че смятат, че огнището е все още на ранен етап и може да бъде овладяно.

Китай досега успява да задържи вируса до голяма степен под контрол, като затваря граници и действа бързо, за да премахне местните огнища.