Китай наложи санкции на 11 американци, включително на Марко Рубио и Тед Круз. Те са ответна мярка на подобни действия на САЩ срещу китайски представители във връзка с налагания от Пекин контрол върху Хонконг, информира АФП.

Хонконг нарече американските санкции "дивашки"

Хонконг нарече американските санкции "дивашки"

Напрежение между двете страни

"Китай реши да наложи санкции на някои хора, които се държат лошо по въпроси за Хонконг", каза говорител на Министерството на външните работи на Китай. В списъка влизат и лидери на неправителствени организации, включително "Хюман райтс уоч".

Вашингтон обяви в петък, че замразява американските активи на лидера на Хонконг Кари Лам и други 10 висши представители на китайското правителство. Това са най-тежките санкции на САЩ за Хонконг, откакто Китай прие нов закон за националната сигурност на територията.

САЩ обвиняват Лам и другите санкционирани, че са "пряко отговорни за прилагането на политиките на Пекин за потискане на свободата и демократичните процеси".

САЩ въведоха санкции на редица китайски граждани заради Хонконг

САЩ въведоха санкции на редица китайски граждани заради Хонконг

Ограничението засяга и главата на администрацията Кери Лем

Говорителят на китайското външно министерство подчерта, че действията на САЩ са "груба намеса във вътрешните дела на Китай и сериозно нарушение на международното право".