Китай признава, че има безпокойство по отношение на сътрудничеството на Пекин с държавите от Централна и Източна Европа, но азиатската страна не се опитва да подкопае ЕС.

Това увери високопоставен китайски дипломат преди регионална среща на върха в България, информира "Ройтерс".

Китай се опитва да се сближи с държавите от Централна и Източна Европа, включително с организирането на ежегодни форуми, което тревожи западноевропейските столици, тъй като според тях Пекин се опитва да раздели континента. Брюксел се оплаква също от натиска на Пекин да контролира общи проекти за инвестиции.

Китайският премиер Ли Къцян ще участва на тазгодишната среща "16+1" между Китай и държавите от Централна и Източна Европа в София през следващата седмица. Заместник-министърът на външните работи на Китай Уан Чао коментира, че е наясно с тревогите и даде уверения, че Пекин подкрепя европейската интеграция.

Някои европейски държави се безпокоят от сътрудничеството 16+1, каза Чао на брифинг и добави, че този механизъм е радушно приеман в Източна Европа.

"Обединен, стабилен, проспериращ Европейски съюз е в съответствие с основните интереси на Китай. Позицията на Китай никога не се е променяла. Сътрудничеството 16+1 е открито и прозрачно. Ние вярваме, че поощряването на сътрудничеството 16+1 и на отношенията между Китай и Европа не се изключват взаимно", поясни той.

По време на сътрудничеството на Китай с държавите от Централна и Източна Европа Пекин уважава юрисдикцията на ЕС в търговията, инвестициите и други области, увери Чао.

Премиерът на Китай също ще посети Германия, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел.

Китай и ЕС ще проведат среща на върха в Пекин в средата на юли.