Китай е утроил ежедневното си разпространение на ваксини срещу COVID-19 през юни, като имунизира 44% от 1,4 милиардното си население с поне една доза, но здравните експерти предупреждават срещу бързото отваряне на границите, като се позовават на неравномерно разпространение и ниския процент на пълни ваксинации, съобщава "Ройтерс".

Китай прилага средно 17,3 милиона дози на ден през юни, нараствайки рязко от 4,8 милиона през април, тъй като разшири списъка на одобрените ваксини до седем, като добави още три местни разработки и продължи да увеличава производството.

До първата седмица на юни големите градове Пекин и Шанхай напълно са ваксинирали съответно близо 70% и 50% от своите жители, но процентът в провинциите Гуангдонг и Шандонг остава под 20%.

"Китай е толкова голяма държава ... След като някой регион се отвори, това ще има голямо влияние върху места, които не са достигнали високи нива на ваксинация", коментира Фън Зиджиян, изследовател от Китайския център за контрол на заболяванията и Превенция.

Той обясни, че Китай все още не е постигнал консенсус относно това колко ваксинация ще позволи безопасно коригиране на мерките за контрол на вируса, включително изискване за разхлабване на карантина или тестове за входящи пътници.

Китай ще изчака и ще види как Япония ще се справи с епидемията и Олимпийските игри в Токио следващия месец, преди да реши колко бързо Пекин трябва да разхлаби граничния контрол.

Япония засилва ваксинацията заради Олимпийските игри

Япония засилва ваксинацията заради Олимпийските игри

Няма да допуска чуждестранни жители

Китай също засилва ваксинациите в подготовка за зимните олимпийски игри в началото на следващата година.

Няколко окръга и области на град Жангиакоу в северен Китай, които ще бъдат домакини на някои от игрите, призовават жителите да се ваксинират, като казват, че това е "необходим принос", който те трябва да направят за международното събитие.

Като част от кампанията за ваксинация на града, над 1800 неваксинирани посетители са били разубедени да влязат в парк в квартал Xuanhua по-рано този месец и са били насочени към близките места за инокулация, според публикация в социалната мрежа от властите на областно ниво.

"Няма много време и задачата е тежка", каза Ву Уейдонг, ръководител на градския комитет на Комунистическата партия, в изявление по-рано този месец. Според него градът все още не достига целта си за ваксинация, без да уточнява целта или степента на инокулация.

ЕС трябва да включи степента на ваксинация и COVID варианти в указанията за пътуване

ЕС трябва да включи степента на ваксинация и COVID варианти в указанията за пътуване

При бързо влошаване на епидемиологичната ситуация - тестване и карантина и за ваксинирани или възстановени

Китай контролира местното предаване на коронавирус, като провежда мащабни тестове за COVID и карантинира квартали и улици, когато се появят нови случаи. Няма намерение да се откаже от "нулевата толерантност", въпреки че локалните огнища са малки в сравнение с тези в други страни.

Джан Уенхонг, директор на експертен екип по лечение на COVID-19 в Шанхай, заяви на неотдавнашна конференция, че би било твърде рано да се откажат от тази политика или да се отворят напълно, докато пълният процент на ваксинация не достигне поне 70%.

Трудно е да се прецени ясно колко ефективно кампанията за ваксинация в Китай ще помогне да се ограничи разпространението на вируса.

Някои страни като Великобритания и Чили се борят с нарастването на новите случаи, въпреки че имат сред най-високите нива на ваксинация в света, което е предупреждение за Китай.

Чили, която използва ваксина, разработена от китайската Sinovac като свой основен инструмент за ваксинация, заяви в понеделник, че ще удължи извънредната ситуация COVID-19 до септември, тъй като случаите са се влошили до някои от най-високите нива от началото на пандемията.

Британия отлага края на COVID ограниченията

Британия отлага края на COVID ограниченията

Индийският вариант Делта представлява девет от десет случая