Централната банка на Китай започна да тества официална цифрова (дигитална) валута. Азиатската държава има план да създаде виртуална платежна система, информира индийската агенция PTI.

Институтът за проучване на дигитална валута към Народната банка на Китай обяви, че проучват и разработват официална китайска цифрова валута, наречена DC/EP (дигитална валута/ електронно плащане). Институтът допълва, че провежда пилотни тестове в четири населени места.

Тестовете са провеждат в няколко банки и впоследствие ще се разшири обхватът с подобрена технология и система. Впоследствие повече банки ще участват в тестването на DC/EP с цел подобряване на технологията, сигурността и стабилността на платежното средство.

Земеделската банка на Китай, една от четирите големи държавни банки, тества DC/EP в четирите града с приложение, което е пуснато от миналата сряда.

Двама играчи ще има на бъдещите тестове - банките и телекомуникационните компании.

Китай планира обществото да започне да използва суверенна дигитална валута от края на тази година. Общият размер на дигиталната валута в страната може да достигне 1 трилион юана (140 милиарда щатски долара) през следващите години, което е равнозначно на дигитализиране на около 1/8 от кеша на Китай.

За сравнение общата пазарна капитализация на криптовалутите, включително и на bitcoin, е около 200 милиарда долара.

"Фейсбук" се опитва да наложи проекта си "Либра" за нова валута в интернет ерата, но на този етап надеждите на технологичната компания са попарени от държавните регулатори.