Китайска фрегата и подводница са забелязани извън териториалните води на Япония в близост до спорните острови Сенкаку в Източнокитайско море.

Това съобщи японското военно министерство, цитирано от "Киодо".

Действията на Китай принудиха Токио да протестира пред Пекин.

Според ведомството за първи път подводницата е забелязана в сряда следобед до остров Мияко под префектура Окинава.

В четвъртък е засечена още веднъж североизточно от остров Тайсе, който е част от контролираните от Япония острови Сенкаку. Тя е била придружавана от китайска фрегата клас Jiangkai 2. И двата плавателни съда са напуснали зоната следобед, допълва министерството.

Пекин има претенции към островите Сенкаку, които са наричани Дяоюйдао.

Заместник-министърът на външните работи на Япония привика китайския посланик във външното министерство и протестира заради навлизането на фрегатата в зоната. Токио е изразил "голямо безпокойство" и е "призовал китайската страна да не подкопава тенденцията към подобряване на японско-китайските отношения".

Миналата година премиерът на Япония Шиндзо Абе и китайският президент Си Дзинпин се съгласиха да поставят "нова начало" на отношенията.

Военното министерство на Япония уточни, че за първи път чужда подводница е забелязана в зоната около спорните острови от февруари 2016 г.

Според международното право подводниците трябва да излизат на повърхността и да издигат флага на съответната страна, когато плават през териториални води на други държави, но не и в граничещи зони.