Самолет на "Съчуан еърлайнс", извърши аварийно кацане, след като вторият пилот е "засмукан наполовина" от самолета, след счупване на предното стъкло на пилотската кабина, съобщава "Ройтерс", цитирайки капитана на самолета.

Капитан Лиу Чуанджиян, приземява ръчно Еърбъс A319, след като на близо 10 хил. м надморска височина губи дясното стъкло в пилотската кабина, появява се и внезапна загуба на налягане и спад в температурата.

"Нямаше предупреждение, внезапно предното стъкло просто се спука и следващото нещо, което се случи - моят помощник пилот бе засмукан наполовина от прозореца. Всичко в кабината се озова във въздуха. Повечето от оборудването не функционираше ... не можех да чуя радиото. Самолетът трепереше толкова силно, че не можех да чета измервателните уреди", коментира капитанът на полета. 

Вторият пилот, който е бил с предпазен колан е притеглен назад и има наранявания, още един член на екипаж е ранен при спускането, но нито един от 119 пътници на самолета не е бил ранен, съобщава китайската ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" 

Провежда се разследване, как се е стигнало до инцидента. Самолетът е излетял от централната китайска община Чонгчинг и е пътувал към тибетската столица на Лхаса, кацнал е аварийно в югозападния град Ченгду.

"Екипажът ни сервираше закуска, когато самолетът започна да се разклаща. Не знаехме какво става и се паникьосахме. Тогава кислородните маски паднаха ... Преживяхме няколко секунди със свободно падане, преди да се стабилизираме отново. Все още съм притеснен. Не смея да се кача на самолет. Но съм и щастлив, че оцеляхме", коментира един от пътниците.

Предното стъкло се е счупило около половин час, след като самолетът е излетял. според докла, машината има 19 912 летателни часа, откакто е във владение на авиокомпанията от юли 2011 г.

Инциденти с напукани предни стъкла, се случват редовно поради птици или удари от мълнии, но такива с цели предни стъкла са изключително редки.