Китайски компании, включително една, свързана с правителството в Пекин, са изпратили на руски субекти 1000 щурмови пушки и друго оборудване, което може да се използва за военни цели, включително части за дронове и бронежилетки, според търговски и митнически данни, получени от "Политико".

Доставките са извършени между юни и декември 2022 г., според данните, предоставени от ImportGenius, агрегатор на митнически данни.

China North Industries Group Corporation Limited, един от най-големите държавни отбранителни изпълнители в страната, е изпратил пушките през юни 2022 г. на руска компания, наречена Tekhkrim, която също прави бизнес с руската държава и армия. Съобщено е, че пушките CQ-A, моделирани на базата на M16, но обозначени като "цивилни ловни пушки" в данните, се използват от паравоенната полиция в Китай и от въоръжените сили от Филипините до Южен Судан и Парагвай.

Руските субекти също са получили 12 пратки части за дронове от китайски компании и над 12 тона китайски бронежилетки, изпратени през Турция в края на 2022 г., според данните.

Въпреки че митническите данни не показват, че Пекин продава голямо количество оръжия на Москва специално, за да подпомогне нейните военни усилия, те разкриват, че Китай доставя на руски компании недекларирано преди това оборудване с "двойна употреба" - търговски артикули, които също могат да бъдат използвани на бойното поле в Украйна.

Това е първото потвърждение, че Китай изпраща пушки и бронежилетки на руски компании и показва, че дронове и части за дронове все още се изпращат въпреки обещанията на поне една компания, която каза, че ще спре бизнеса си в Русия и Украйна, за да гарантира, че продуктите й няма да подпомагат военните усилия.

Потвърждението за тези доставки идва, когато лидери в САЩ и Европа предупреждават Пекин да не подкрепя усилията на Русия в Украйна. Западни служители заявиха през последните седмици, че Китай обмисля да изпрати оръжия на руската армия, ход, който може да промени естеството на сраженията на терен в Украйна, като ги насочи в полза на Русия. Длъжностни лица също са загрижени, че някои от материалите с двойна употреба могат да бъдат използвани и от Русия за оборудване на подкрепления, които се изпращат в Украйна в момент, когато Москва отчаяно се нуждае от доставки.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., известна още като DJI, изпрати части за дронове — като батерии и камери — през Обединените арабски емирства до малък руски дистрибутор през ноември и декември 2022 г. DJI е китайска компания, която е под санкции на САЩ от 2021 г. за предоставяне от китайската държава на дронове за наблюдение на уйгурското малцинство в западния регион Синдзян.

В допълнение към безпилотните самолети, Русия от месеци разчита на други страни, включително Китай, за навигационно оборудване, сателитни изображения, компоненти за превозни средства и други суровини, за да подпомогне войната на президента Владимир Путин срещу Украйна.

В момента не е ясно дали Русия използва някоя от пушките, включени в данните за доставката на бойното поле - Tekhkrim, руската компания, не отговори на изпратено по имейл искане за коментар. Но дроновете на DJI са забелязани на бойното поле от месеци. DJI не отговори веднага на искане за коментар.

Шолц предупреди Китай за последици, ако праща оръжие на Русия

Шолц предупреди Китай за последици, ако праща оръжие на Русия

В същото време, той изрази увереност че Пекин ще се въздържи от това

Съветът за национална сигурност не коментира тази история. Китайското посолство във Вашингтон заяви в изявление, че Пекин е "ангажиран с насърчаването на преговорите за мир" в Украйна.

"Китай не създаде кризата. Тя не е страна в кризата и не е предоставила оръжия на нито една от страните в конфликта", каза говорителят на посолството Лиу Пенгу.

Попитан за констатациите в данните, получени от "Политико", посланикът на Полша в ЕС Анджей Садош каза, че "поради потенциалните много сериозни последици такава информация трябва да бъде проверена незабавно".

Въпреки че западните санкции попречиха на способността на Москва да внася всичко - от микрочипове до сълзотворен газ, Русия все още може да купува доставки, които подкрепят нейните военни усилия от "приятелски" страни, които не следват новите правила на Запада, като Китай или страните от Персийския залив.

"Някои търговски продукти, като дронове или дори микрочипове, могат да бъдат адаптирани. Те могат да се трансформират от обикновен доброкачествен цивилен продукт в смъртоносен и военен продукт", каза Сам Бендет, помощник-старши сътрудник в Центъра за военноморски анализи на руски изследвания във Вашингтон, отбелязвайки, че артикулите с двойна употреба могат да помогнат на Русия да напредне на бойното поле.

Експерти казват, че е трудно да се проследи дали артикули с двойна употреба, изпратени от Китай, се продават на купувачи, които възнамеряват да използват технологията за граждански цели или за военни средства.

"Предизвикателството с артикулите с двойна употреба е, че системата за контрол на износа, която имаме, трябва да вземе предвид както възможностите за търговски продажби, така и военната употреба на определени артикули", каза Зак Купър, бивш асистент на заместник-съветника по националната сигурност за борба с тероризма в Съвета за национална сигурност.

В случаите, когато Кремъл много иска специфична технология, произведена само в САЩ, ЕС или Япония, има хитри начини за Москва да избегне санкциите, които включват закупуване на оборудване от посредници, разположени в страни с добри търговски отношения както със Запада, така и с Русия.

Русия успя да внесе повече от 800 тона бронежилетки на стойност около 10 милиона долара през декември миналата година, според митническите данни на ImportGenius. Тези бронежилетки са произведени от турската фирма Аритекс и повечето са внесени направо от Турция, въпреки че някои от пратките са пристигнали в Русия през Обединените арабски емирства. Русия също внесе някои бронежилетки от китайската компания Xinxing Guangzhou Import & Export Co.

Търговските данни показват също, че руската държавна отбранителна компания "Рособоронекспорт" е внасяла микрочипове, устройства за термично виждане и резервни части като двигател с газова турбина от различни страни, вариращи от Китай до Сърбия и Мианмар от 2022 г. насам.

Стоките с двойна употреба също могат да бъдат начин за Китай тихо да увеличи помощта си за Москва, като същевременно избягва санкции, с които служители във Вашингтон и Европа заплашваха през последните седмици, ако Китай продължи да изпраща оръжия на руската армия.

Съвсем наскоро германският канцлер Олаф Шолц каза пред репортери миналата седмица, че ще има "последици", ако Китай изпрати оръжия на Русия, въпреки че той каза също, че не е видял "никакви доказателства", че Пекин обмисля да достави оръжие на Москва.

"Сега сме в етап, в който изясняваме, че това не трябва да се случва, и аз съм относително оптимист, че ще успеем с нашето искане в този случай", каза той.

Сред военните артикули, които Китай обмисля да изпрати до Русия, са дронове, боеприпаси и други малки оръжия, според списък, който се разпространява в администрацията и на Капитолия от месеци, според човек, прочел този документ. А разузнаването, което е информирало служители във Вашингтон, в Капитолия и съюзниците на САЩ по света през последния месец, предполага, че Пекин може да предприеме стъпката да изпрати оръжия на Русия.

"Виждаме (Китай) да предоставя помощ на Русия в контекста на конфликта. И ги виждаме в ситуация, в която те стават все по-неудобни за нивото на помощ и не искат да го правят толкова публично, колкото иначе би могло да се случи и като се имат предвид разходите за репутацията, свързани с това", казва Аврил Хейнс, директор на националното разузнаване на САЩ, по време на изслушване в Конгреса на 8 март. Предоставянето е нещо, което наблюдаваме много внимателно."

След като данните за доставките на артикули с двойна употреба за Русия станат достъпни, се очаква западните страни да увеличат усилията си за спиране на тези потоци.

"Вече започнахме да виждаме санкции срещу хора, пренасящи военни материали в Русия. Сигурен съм, че ще видим как ЕС и други държави се насочват към онези хора, които помагат голяма част от този материал да стигне до Русия", казва Джеймс Бърн от Royal United Services Institute, базиран в Обединеното кралство отбранителен мозъчен тръст .

Пекин продължава да отрича, че засилва подкрепата за Русия в Украйна. Няколко висши служители обаче наскоро пътуваха до Москва. Очаква се президентът Си Дзинпин да се появи там през следващите седмици. Китай наскоро представи предложение за мир от 12 точки за войната в Украйна, въпреки че беше критикувано от западните лидери за неговата неяснота и липсата на подробности относно необходимостта от изтегляне на руските войски.

CNN: Нито войната, нито санкциите засегнаха военното сътрудничество между Китай и Русия

CNN: Нито войната, нито санкциите засегнаха военното сътрудничество между Китай и Русия

Все още няма данни за износ на китайско оръжие за Русия