Учен в Китай твърди, че е създал първите в света генетично манипулирани бебета. Ако постижението се потвърди, това би било сериозен скок за науката, но и за етиката. Този вид манипулация на гени е забранена в повечето страни, тъй като технологията е все още експериментална и промените в ДНК могат да преминат към бъдещите поколения, потенциално с непредвидени странични ефекти, съобщава "Гардиън".

Много учени смятат, че е твърде опасно да се правят такива опити, а някои от тях заклеймяват китайското съобщение като човешки експеримент. Изследователят Хе Джианкуи от Южния университет за наука и технологии в Шенжен коментира, че е променил ембрионите на седем двойки по време на лечение за фертилност, като досега има потвърдена една бременност. Той обяснява, че целта му не е да лекува или предотвратява наследствено заболяване, а да се опита да предаде способност, която някои хора притежават в имунната си система: да са резистентни на възможна бъдеща инфекция с ХИВ.

Участващите родители отказват да бъдат идентифицирани или интервюирани, и ученият няма да разкрива информация, към момента няма и независимо потвърждение на твърдението му и не е публикувал и изследванията, за да могат да бъдат проверени от други експерти.

"Чувствам голяма отговорност, че това не е просто първият случай, но и пример, а обществото ще реши какво да направи по-нататък по отношение на разрешаване или забрана на такива науки", коментира ученият на международна конференция в Хонг Конг.

Някои учени са изумени да чуят твърдението и категорично го осъждат. Това е "неприемливо ... експеримент върху човешки същества, който не е морално или етично защитен", коментира д-р Киран Мусунуру, експерт по промяна на гени в университета в Пенсилвания.

"Ако е вярно, този експеримент е чудовищен. Ембрионите са здрави. Нямат известни заболявания. Самото модифициране на човешки гени е експериментално и все още се свързва с нецелеви мутации, способни да причинят генетични проблеми, включително развитието на рак", обяснява Джулиан Савулеску, професор по практическа етика в Оксфордския университет.

"Има много ефективни начини за предотвратяване на ХИВ при здрави индивиди: например, защитено сексуално здраве. И има ефективни лечения, ако някой ги договори. Този експеримент излага здрави и нормални деца на риск, без да има реална необходимост или полза. На много други места по света това би било незаконно и наказуемо със затвор". 

През последните години учените са открили относително лесен начин за манипулиране на гени в ДНК, които управляват тялото. Инструментът, наречен Crispr-Cas9, дава възможност да се работи с ДНК, за да се достави необходим ген или да се спре работата на такъв, който причинява проблеми.

Скоро са правени опити с възрастни при лечението на смъртоносни болести, като промените в гените се ограничават само до лекуваното лице. Ако сперматозоиди, яйцеклетките или ембриони се манипулират, то промените биха могли да бъдат наследени.

Китайският учен коментира, че от няколко години променя редактира гени на мишки, маймуни и човешки ембриони и е кандидатствал за патенти за методите си. Той допълва, че е избрал ембрионален ген за редактиране на ХИВ, защото тези инфекции са основен проблем в Китай. Ученият твърди, че се опитва да спре ген, наречен CCR5, който образува протеинова врата, която позволява на ХИВ вирусът, който причинява СПИН, да влезе в клетките.

Генното редактиране настъпва по време на ин витро оплождане. След първоначалният подбор и когато ембрионите са на възраст от три до пет дни, няколко клетки са премахнати и са проверени за редактиране. Двойките могат да избират дали да използват манипулирани или необработени ембриони за опити за бременност. Общо 16 от 22 ембриони са редактирани и 11 ембриона са използвани в шест опита, обяснява китайският учен.

Мусунуру обяснява, че дори ако редактирането работи перфектно, хората без нормални гени CCR5 са изправени пред по-висок риск от заразяване с някои други вируси, като например Западнонилска треска или да загинат от грип. Тъй като има много начини за предотвратяване на ХИВ инфекцията и може да се третира, другите медицински рискове са притеснителни. Също така не е ясно дали участниците напълно разбират целта и потенциалните рискове и ползи дори и формулярите за съгласие, наречени "Програма за разработване на ваксина за СПИН".

Ученият Хе Джианкуи коментира, че лично е разяснил целите и е обяснил на участниците, че редактирането на ембрионални гени никога не е било изпробвано преди и носи рискове. Той допълва, че също така ще осигури застрахователно покритие за всяко дете от проекта и планира медицинско проследяване, докато децата навършат 18 години, и по-дълго, ако се съгласят, след пълнолетие.

"Вярвам, че това ще помогне на семействата и техните деца. Ако се причинят нежелани странични ефекти или вреди, бих почувствала същата болка която и те, и това ще бъде моя отговорност", добавя Джианкуи.

Д-р Сара Чан, учен по биотетика от Университета в Единбург коментира, че ако е вярно, експериментът поражда "сериозни етични притеснения. Независимо дали в крайна сметка се разбере верността на тези експерименти, подобни твърдения умишлено създаващи провокация, противоречивост и шок, са безотговорни и неетични", допълва тя.