Световното население е изправено пред "неизказано страдание заради климатичната криза", ако не настъпи голяма трансформация на глобалното общество. Това предупреждение е отправено от повече от 11 000 учени, пише "Гардиън".

Учените алармират, че планетата Земя е изправена пред екологична криза.

"За да осигурим устойчиво бъдеще, ние трябва да променим начина, по който живеем. Това изисква голяма трансформация на начина, по който нашето глобално общество функционира и взаимодейства с природните екосистеми", отбелязват те и подчертават, че няма време за губене.

"Климатичната криза настъпи и се засилва по-бързо от очакванията на повечето учени. Много по-сериозна е от предвижданото, заплашва природните екосистеми и съдбата на човечеството", смятат учените.

Позицията им е публикувана в журнала BioScience по повод 40 г. от първата световна конференция за климата, която се проведе в Женева през 1979 г. Тя е изготвена при сътрудничество между десетки учени и е одобрена от още 11 000 учени от 153 държави.

Според експертите необходими са спешни промени, включително прекратяване на растежа на населението, изоставяне на изкопаемите горива, прекратяване на обезлесяването и намаляване на консумацията на месо.

Професор Уилям Рипъл от Държавния университет в Орегон, водещ автор на декларацията, коментира, че е бил принуден да инициира това заради засилващото се екстремно време, което самият той вижда. Ключовата цел на предупреждението е да се вземат под внимание "съществените признаци" за причините и последиците от екологичната катастрофа, а не само въглеродните емисии и покачването на температурата.

Учените са убедени, че трябва да се наблюдават ръстът на населението, консумацията на месо, обезлесяването, консумацията на енергия, субсидиите за изкопаеми горива и годишните икономически загуби от екстремни метеорологични явления.

Според тях климатичната криза е тясно свързана с прекомерната консумация и охолството.

В резултат на човешка дейност има "особено обезпокоителни" тенденции за увеличаване на температурата, вдигане на морското равнище и екстремни метеорологични явления, смятат учените.

Те предлагат няколко спешни мерки: много по-ефикасно използване на енергийните източници и налагане на високи данъци с цел намаляване използването на изкопаеми горива; стабилизиране на световното население - в момента се увеличава с 200 000 души на ден - с използване на етнически подходи като по-продължително образоване на момичетата; прекратяване унищожаването на природата и възстановяване на горите за абсорбиране на предизвиканите от човека въглеродни емисии; диетата да е предимно растителна и консумация на по-малко месо; намаляване на отпадъците и икономическите цели да не се свързват с растежа на БВП.

Уилям Рипъл също беше водещ автор на предупреждение за опасността от замърсяване и масово изчезване на животните и расителността на Земята. Предупреждението от 2017 г. беше подкрепено от повече от 15 000 учени. Декларацията беше прочетена в редица национални парламенти, включително в Канада и Израел.

През 1992 г. учените отново предупредиха човечеството за живота на планетата.

Уилям Рипъл заяви, че учените имат морално задължение да предупредят за катастрофални заплахи, базирайки се на доказателства.