Две маймуни бяха клонирани в Китай, съобщава BBC. Използваната от докторите технология е същата, която беше използвана при агънцето Доли.

Идентичните макаци с дълги опашки - Жонг Жонг и Хуа Хуа са родени преди няколко седмици в лаборатория в Китай. Учените казват, че популациите от маймуни, които са генетично идентични, ще бъдат полезни за изследване на човешките заболявания.

Снимка 336166

Източник: EPA/БГНЕС

От друга страна мнението на критиците е, че работата поражда етични и морални проблеми, като доближава света до човешкото клониране.

Чианг Слън от Института по неврология на китайската академия на науките заяви, че клонираните маймуни ще бъдат полезни като модел за изучаване на болести с генетична основа, включително някои видове рак, метаболитни и имунни заболявания.

"Има много въпроси, свързани с биологията на приматите, които могат да бъдат изследвани чрез този допълнителен модел", каза той.

Жонг Жонг е роден преди осем седмици, а Хуа Хуа преди шест седмици.

Изследователите казват, че маймуните се хранят с беберони и понастоящем растат нормално. Те очакват да се раждат още клонинги-маймунки през следващите месеци.