Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри дългоочаквания план "Мир за просперитет" за Близкия изток. Той публикува карта с визията си, която още повече орязва палестинската държава в сравнение с предвиденото в мирното споразумение от Осло от 1993 г.

Тръмп даде и ножа, и хляба в ръцете на Нетаняху

Тръмп даде и ножа, и хляба в ръцете на Нетаняху

Самият план на Доналд Тръмп е далеч от това да бъде "сделката на века", защото по-скоро прилича на извиване на ръце, отколкото на постигането на компромис и консенсус. А и е по-вероятно да доведе до нови конфликти, отколкото до мир.

Картата показва, че Йорданската долина ще бъде под израелски контрол, въпреки че Тръмп намекна, че може да се промени в бъдеще, а Западният бряг е разделен на север и юг около Йерусалим, като голяма част е с еврейски селища, които според предложенията ще бъдат под израелски суверенитет.

Като отстъпка за палестинците се възражда план за връзка на Газа със Западния бряг с път.

Ердоган: Планът на Тръмп Израел да получи Йерусалим е абсолютно недопустим

Ердоган: Планът на Тръмп Израел да получи Йерусалим е абсолютно недопустим

Йерусалим е свещен за мюсюлманите

Въпреки че Тръмп обеща да бъде "справедлив" с палестинците по време на речта си, документът включва далеч по-малко отстъпки.

Цялостното послание е отстъпление от решението за две държави, прието от предишни администрации, и акцент върху сигурността на Израел, отколкото върху палестинско самоопределение.

Мирният план за Близкия изток подкрепя позицията на Израел по всички спорни въпроси.

Турция и Иран осъдиха плана на Тръмп

Турция и Иран осъдиха плана на Тръмп

Пречки пред мирната инициатива на Белия дом

Докато предишни президенти се опиваха да убедят израелците и палестинците да постигнат компромис по въпроси като границите на бъдещата палестинска държава, статута на Йерусалим и съдбата на бежанците, "Споразумението на века" на Тръмп предимно приема позицията на Израел.

Като резултат палестинците гневно отхвърлят плана, а международната общност изглежда няма да го подкрепи.

Това е картата на Тръмп за мир в Близкия изток

Това е картата на Тръмп за мир в Близкия изток

Инициативата на президента на САЩ предвижда създаването на две държави

Снимка 464050

Източник: Мир за просперитет

Границите

Израел ще трябва да направи "значителен териториален компромис". Палестинската държава трябва да е на територия с размер като тази на Западния бряг и Ивицата Газа преди 1967 г., когато еврейската държава окупира тези територии, заедно с Източен Йерусалим. Планът предвижда размяна на територии. Но "концептуалната карта" с плана показва разделена палестинска държава с израелски и палестински джобове, свързани с техните държави с наричано в плана "прагматични транспортни решения", включително мостове, тунели и пътища. Йорданската долина, която представлява около ¼ от Западния бряг, "ще бъде под израелски суверенитет".

Йерусалим

Мирният план ще остави по-голямата част от анексирания Източен Йерусалим, включително Стария град и свещените места, под израелски контрол, докато в същото време се позволява на палестинците да създадат своя столица в покрайнините на града, от другата страна на издигнатата от Израел стена. Казва се, че свещените места в Йерусалим ще останат отворени за всички. Ще се запазят правилата за джамията "Ал Акса" и Храмовия хълм в града.

Селищата

Планът ще позволи на Израел незабавно да анексира буквално всички еврейски селища в окупирания Западен бряг, което се разглежда като незаконно от палестинците и международната общност. Израел ще замрази строителството на селища в районите, предвидени за палестинската държава по време на преговорите. Една от големите изненади в предложението на Тръмп е Израел да замрази заселническата политика за четири години.

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел
Обновена

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел

Американският лидер си противоречи, след като обяви, че Йерусалим няма да бъде разделен, а планът включва "палестинска столица в Източен Йерусалим, "където САЩ гордо ще отворят посолството си

Сигурност

Според плана Палестина ще бъде "напълно демилитаризирана". Палестинците ще имат собствени вътрешни сили за сигурност, но Израел ще контролира границите и пунктовете. Комисия от трима палестинци, трима израелци и американски представител ще следят за ситуацията на пунктовете и ще разрешават споровете. Израел ще приложи задълженията си според плана, ако Ивицата Газа, която в момента се управлява от Хамас, бъде върната под пълен контрол на палестинските власти или други органи, които се одобряват от еврейската държава. Хамас и другите екстремистки организации трябва да се разоръжат и територията трябва да бъде напълно демилитаризирана.

Бежанците

Около 5 милиона бежанци са били принудени да напуснат Палестина от създаването на Израел през 1948 г. Те вярват, че имат право да се върнат и да си получат имотите, което се отхвърля от Тел Авив. В плана се казва, че палестинците нямат право да се върнат на територията на еврейската държава, те могат да живеят в новата палестинска държава. САЩ обещават да се опитат да компенсират бежанците.

Можете да разгледате плана "Мир за просперитет" тук.