Северна Корея е изстреляла най-малко две ракети към Японско море (Източно море), съобщи южнокорейският генщаб, цитиран от "Йонхап".

Според предварителната информация ракетите са изстреляни от провинция Южен Пхьонан. Вероятно ракетите са паднали извън Изключителната икономическа зона на Япония.

Ракетите са изстреляни от райони в провинция Южен Пхьонан днес следобед. Нашите военни следят ситуацията в случай на нови изстрелвания и сме в готовност, обявиха от южнокорейската армия.

Към момента няма информация какви са ракетите и обсегът им на действие.

Междувременно Япония съобщава, че една от ракетите е балистична.

По-късно Сеул поясни, че ракетите са изстреляни в 16,35 и 16,38 часа. Те са прелетели около 370 километра на височина от 90 километра. Разузнаването на Южна Корея и САЩ анализират какъв клас са ракетите.

За 12-ти пъти Северна Корея провежда подобно изпитание, като за последно изстреля ракета на 2 октомври, когато изпита балистична ракета от подводница.

При предишните 10 изпитания КНДР изстреля ракети с малък обсег, включително и версия на руската балистична ракета "Искандер" и "суперголяма" реактивна система за залпов огън.

Преди ден лидерът на КНДР Ким Чен-ун е изпратил съболезнователна телеграма на президента на Южна Корея Мун Дже-ин във връзка със смъртта на майка му. Това се разглежда като изненадващ ход и надежда за възможно смекчаване на позицията на Пхенян към Сеул.