Тълпи от празнуващи изпълниха централния площад в севернокорейската столица Пхенян в четвъртък вечерта. Властите организираха концерт и пиротехническо шоу, с които бе посрещната новата година, показа държавната медия на фона на наложени ограничения за предотвратяване разпространението на коронавируса, информира "Ройтерс".

КНДР получи хранителни продукти за 10 млн. долара от 6 държави

КНДР получи хранителни продукти за 10 млн. долара от 6 държави

България също е сред помогналите

Държавната телевизия показа присъстващите да носят маски, но не спазваха социална дистанция на площад "Ким Ир Сен".

Артисти и музиканти пееха и танцуваха на сцена, която бе декорирана с голям, цветен знак "2021". Някои от участниците носеха традиционни корейски дрехи, изпълняваха се и песни с патриотични припеви като "слава на генерала Ким Чен-ун" и "харесвам си страната, защото е най-добрата".

Ким Чен-ун подготвя конгреса за приемане на новата петилетка

Ким Чен-ун подготвя конгреса за приемане на новата петилетка

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун председателства среща на Политбюро

Събитието изглежда е било по-малко по мащаб в сравнение с други години, коментира Колин Звирко, кореспондент на базираната в Сеул медия NK News, която следи ситуацията в КНДР.

"Определено много по-малко събитие в сравнение с миналата година", подчерта той.

Северна Корея заявява, че няма потвърдени случаи на коронавирус, макар че са тествани хиляди хора и правителството наложи почти пълна блокада на границите.

Южна Корея и САЩ се съмняват, че в КНДР няма случаи на коронавирус.

Северна Корея се подготвя за голям конгрес на управляващата партия. Държавната медия не съобщи конкретната дата на събитието, но вчера KCNA информира, че делегатите са започнали да пристигат в Пхенян.