КНДР разработва специални оръжия за противодействие на американски изтребители пето поколение Ф-35А, закупени от Южна Корея. Това съобщава държавната медия KCNA, която цитира изследователския отдел към института по американистика към Министерството на външните работи на Северна Корея, предаде ТАСС.

В съобщението се отбелязва, че несъмнено закупуването на изтребители Ф-35А или така нареченото невидимо оръжие за унищожение има за цел гарантиране на военно превъзходство над страните в региона и конкретно откриване на път за нападение на Северна Корея в случай на възникване на криза на Корейския полуостров.

Пояснява се, че с този ход южнокорейските власти поставят под съмнение договореностите с КНДР.

Нямаме избор освен да разработим и изпитаме специални оръжия за унищожение на смъртоносното въоръжение, разположено в Южна Корея, предупреждават от Пхенян.

Не се разкриват подробности за разработваното оръжие. Агенция Kyodo вярва, че най-вероятно става въпрос за тактически ракети.

Южнокорейските ВВС получиха първите изтребители Ф-35А през март. До края на годината се очаква да бъдат доставени още шест самолета. Целият договор е за доставка на 40 изтребителя до 2021 г.