Северна Корея заплаши да отмени историческата среща между лидера Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп на 12 юни, ако Вашингтон притисне държавата в ъгъла по въпроса за ядреното разоръжаване, информира СиЕнЕн.

По-рано днес Северна Корея отмени преговорите на високо равнище с Южна Корея. Внезапното решение е плод на остра реакция от страна на Пхенян заради съвместни учения на американски и южнокорейски военни.

Пхенян отмени преговорите със Сеул

Пхенян отмени преговорите със Сеул

Гневна реакция заради военни учения на Южна Корея и САЩ...

Корейската централна новинарска агенция (KCNA) обяви, че КНДР никога няма да приеме икономическа помощ от САЩ в замяна едностранно прекратяване на ядрената си програма.

Първият заместник-министър на външните работи на тоталитарната държава Ким Ге-гуан отбеляза, че САЩ ще предложат икономическа компенсация и облаги в случай, че ние изоставим ядрените оръжия.

Никога не сме имали очаквания, че САЩ ще помогнат на нашето икономическо строителство, и ние няма да сключим подобно споразумение в бъдеще, подчерта дипломатът.

Пхенян никога няма да се откаже от ядрените оръжия, предупреди избягал дипломат на КНДР

Пхенян никога няма да се откаже от ядрените оръжия, предупреди избягал дипломат на КНДР

Преди да избяга Тай Йонг-Хо беше заместник на посланика на КНДР във Великобритания

Ако администрацията на Тръмп е "наистина ангажирана" да подобри отношенията си с Пхенян, "те ще получат отговор, който си заслужава". Но ако те ни притиснат в ъгъла и ни принудят само за едностранно изоставяне на ядрените оръжия, ние повече няма да проявяваме интерес към такива разговори и ще трябва да преосмислим срещата на върха, предупреди министърът.

Според СиЕнЕн риториката на Пхенян е подобна като на Тръмп. През април той заяви, че ако преговорите не вървят добре, "ще напусна срещата".

Тази сутрин държавният секретар на САЩ Майк Помпео проведе среща с южнокорейския си колега. Помпео е подчертал, че подготовката за срещата между Ким и Тръмп продължава, като в същото време се вземат под внимание действията на КНДР.

Експерти са на мнение, че Пхенян се опитва да промени условията на преговорите, а не да ги прекрати.