КНДР е застреляла безследно изчезнал южнокорейски чиновник и изгорила тялото му по-рано тази седмица. Информацията потвърди Министерството на отбраната на Република Корея, предаде "Йонхап".

Ведомството осъди "жестокото" убийство и поиска обяснение и наказание за отговорните.

47-годишният служител от Министерството на океаните и риболова е изчезнал от лодка преди обяд в понеделник по време на инспекция във водите западно от граничен остров.

Военните обявиха в съобщение, че Северна Корея е открила мъжа във водите си и е извършила жесток акт със застрелването му и изгаряне на тялото му. Министерството на отбраната отбелязва, че са достигнали до това заключение след анализ на различни разузнавателни източници.

За първи път от юли 2008 г. гражданин на Южна Корея е застрелян в Северна Корея.

Инцидентът допълнително ще влоши отношенията между двете държави.

Според представители от генщаба на южнокорейската армия служителят се предполага, че е скочил в морето в понеделник в опит да избяга в КНДР.

Открит в морето около 15,30 часа във вторник, екипажът на севернокорейска лодка разпитал южнокорееца, който бил оставен във водата. Чиновникът бил със спасителна жилетка. Той проявил желание да избяга в КНДР. След това севернокорейски войници го застреляли и го изгорили. Източник от генщаба на Южна Корея коментира, че убийството е извършено по заповед на началството.

Южнокорейска апаратура е засякла пламъци във вторник вечерта. По-късно е установено, че е запаленото тяло на убития.

Предполага се, че южнокореецът е застрелян заради мерките срещу коронавируса.

КНДР всячески се опитва да спре разпространението на вируса в тоталитарната държава. Пхенян твърди, че няма нито един заразен.

В сряда Южна Корея изпрати съобщение на КНДР за случая чрез канала за комуникации между Командването на ООН и Пхенян, но Северът не е отговорил.