Водената от САЩ международна коалиция е убила при въздушни удари десетима лидери на ДАЕШ („Ислямска държава”) през последния месец, включително терористи, които са свързани с терористичните атаки в Париж през ноември. Това заяви американски говорител на коалицията, цитиран от Ройтерс и „Франс прес”.

През последния месец ние убихме 10 водещи фигури на ДАЕШ при въздушни удари, включително няколко, които са планирали атаки в чужбина и които са свързани с нападенията в Париж, уточни полковник Стив Уорън.

По думите му други сред убитите са подготвяли терористични нападения в западни държави.

Уорън добави, че един от убитите е Абдул Кадер Хаким, който е създал звено за външни операции и има връзки с мрежата, извършила нападенията в Париж. Той е убит в северния иракски град Мосул на 26 декември.

При въздушна атака на коалицията на 24 декември в Сирия пък е бил убит французинът Чараф ал Моадан, който е поддържал преки връзки с Абделхамид Абауд, смятан за "мозъка" на кървавите нападения в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени, добави американският говорител.

По думите му Моадан активно е планирал нови атаки в западни държави.

Според Уорън част от успеха срещу ДАЕШ се дължи на факта, че организацията губи лидерите си.