Кремъл използва претекста, че защитава етническите руснаци, за да атакува Украйна и да заплаши други бивши съветски държави. Наскоро тя заплаши Молдова, като през април руски командир каза, че постигането на контрол над Южна Украйна ще помогне на Русия да се свърже с отцепилия се молдовски регион Приднестровието, пише New Statesman.

Дмитрий Песков, прессекретарят на Кремъл, заяви през юни, че Молдова свързва стремежа си към статут на кандидатка за ЕС, който получи на 23 юни, с противопоставяне на Русия. "Колкото повече стават антируски, толкова повече им се струва, че европейците трябва да ги харесват. Наистина не бихме искали това да се случи", каза той.

Украйна и Молдова далеч не са единствените страни с немалко население от етнически руснаци и рускоговорящи. Беларус и Казахстан имат висок дял на рускоговорящите. Латвия и Естония, които са членки на ЕС и НАТО, имат над 30 на сто.

Казахстан

Игор Краснов, руският главен прокурор, наскоро заяви, че украински активисти в Казахстан помагат за подхранването на антируски настроения в страната. Насаме казахстанските правителствени служители са загрижени, че Путин може да насочи вниманието си към тях след Украйна.

Етническите руснаци са особено концентрирани в северните и източните провинции на Казахстан. Окръг Алтай на изток е 77% с етнически руснаци, докато Магжан Жумабаев в северен Казахстан е 58%, според последните данни на казахското правителство.

Всички райони с голямо руско население попадат по протежение на 4750 мили сухопътна граница, най-дългата непрекъсната международна граница в света, която със сигурност ще бъде фокусът на всякакви потенциални военни действия.

Молдова

Неотдавнашните завоалирани заплахи срещу Молдова бяха главно за автономната област Приднестровието, която е под подкрепяния от Русия сепаратистки контрол. Няма данни от преброяване за този регион, но руският е основният официален език. Приднестровието граничи с Украйна, така че ако Русия успее да свърже окупираната си украинска територия с отцепилия се регион, това може да застраши Молдова.

Втората автономна област на Молдова е Гагаузия, където родният език е гагаузки, тюркски език, но повечето хора говорят руски.

Bălți е вторият по големина град в Молдова и рускоезичната столица на страната. Столицата на страната, Кишинев, също има голямо руско малцинство.

Киргизстан

Приблизително 9% от Киргизстан говорят руски. Въпреки това 23% от столицата Бишкек и 21% от тези в околния регион Чуй говорят руски. Киргизстан няма граница с Русия. Неговите съседи са Казахстан на север и Узбекистан на запад.

Естония

Естония споделя източната си граница с Русия и, подобно на Казахстан, в пограничните общини е по-вероятно да живеят рускоезични. По-специално, граничният град Нарва на североизток е 96% рускоезичен, което го прави най-рускоезичния град в Европейския съюз.

Градът има мост с Ивангород от руска страна и преди нахлуването в Украйна жителите свободно се смесваха с руските си съседи. Войната обаче доведе до увеличаване на хората, които приемат естонско гражданство в града, а визите са по-трудни за получаване.

Нито Естония, нито Русия все още са завършили ратификацията на своето гранично споразумение от 2014 г. Естония е член на НАТО, което прави руската инвазия много по-малко вероятна, тъй като пактът означава, че алиансът третира инвазията на един от своите членове като инвазия на всички тях.

Латвия

Латвия също е член на НАТО и има граница с Русия. Около 34% от страната говори руски, главно на изток, по границата с Русия и на юг, по границата с Беларус. Енорията Педедзе в североизточната част е 70% с етнически руснаци, енорията Голишевас в източната част е 71%, а енорията Лаудеру е 74%.

Русия

Разбира се, езикът и етническата принадлежност не са единственото извинение, което Русия използва за нахлуване в други страни.

Чечения бе независима след падането на Съветския съюз, но след това бе завладяна отново от Русия, въпреки че руснаците съставляват само 2% от населението. Някои региони, като Ингушетия, която е съседна на Чечения, имат по-малко от 1% етнически руснаци. Южна Осетия, фокусът на нахлуването в Грузия през 2008 г., е била с малко над 1% руснаци според преброяването през 2015 г.

Други държави, които не са етнически руски и които граничат с Русия, също се притесняват от действията, които правителството на Путин може да предприеме. Те включват Финландия, която има сравнително малко рускоговорящи (Иматра, град на изток, има най-висок дял от едва 5%) и която заедно с Швеция е в процес на присъединяване към НАТО.

Путин като „Господарят на времето”

Путин като „Господарят на времето”

Приоритетното бойно поле на Путин през следващите месеци не е нито Донбас, нито Херсон, а европейското обществено мнение с надеждата, че то ще благоприятства връщането към икономическата нормалност, дори и да пожертва интересите на Украйна