Кола бомба уби най-малко 10 души в сирийски град близо до турската граница, който е под контрола на подкрепяните от САЩ и водените от кюрди сили, съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от „Франс прес”.

Други 9 души са били ранени при атаката в Тал Абяд, който беше отвоюван от ДАЕШ („Ислямска държава”) от кюрдските сили за народна защита YPG и техни съюзнически арабски групировки през юни миналата година.  

Кюрдско-арабският алианс беше официално скрепен през октомври 2015 под формата на Сирийски демократични сили (СДС), които след това превзеха обширни територии от северна и североизточна Сирия с помощта на САЩ.

Представител на СДС уточни, че колата бомба е била взривена пред сградата на кюрдската автономна администрация, намираща се на главната улица на града.

Кюрдите и техните арабски съюзници понастоящем контролират по-голямата част от сирийско-турската граница, която преди беше под контрола на ДАЕШ, лишавайки терористите от достъп до маршрути за снабдяване с чуждестранни бойци и финансиране.  

СДС понастоящем се сражават с ДАЕШ в град Манбидж, западно от другата страна на река Ефрат, заплашвайки техния ключов пост на един от няколкото им останали входни маршрути.