Автомобилна бомба, насочена към група турски контрагенти, избухна в в Афгое, северозападно от сомалийската столица Могадишу, предаде "Ройтерс".

"Скоростна самоубийствена кола бомба се нахвърли на място, където турските инженери и сомалийската полиция обядваха", поясниха от полицията.

Не е известно кой е извършил нападението, но жителите и полицията заявиха, че бойците на Ал Шабааб са се опитали да нападнат Афгое, на около 30 км от Могадишу, късно в петък и са били отблъснати.

Военногрупата, свързана с Ал Кайда, пое отговорността за минали атаки в кампанията си за сваляне на подкрепеното от САЩ правителство на Сомалия.

"Чухме огромен взрив и видяхме облаци дим във въздуха. Преди взрива няколко турски инженери и добре въоръжен конвой на сомалийската полиция са били на мястото", обяснява един от свидетелите.

Турските инженери помагат при строителството на пътища в Сомалия. Група инженери беше сред ударените в края на декември при взрив на контролно-пропускателен пункт в Могадишу, при който загинаха най-малко 90 души.